Anemija srpastih celic

Hamad je osemletni deček, ki prihaja iz Arabskih emiratov in je bil ozdravljen anemije srpastih celic z matičnimi celicami iz popkovnične krvi njegovega mlajšega brata, Abdullaha, ki so bile shranjene v banki matičnih celic CryoSave Arabia.

Anemija srpastih celic je skupina podedovanih stanj, ki vplivajo na obliko rdečih krvnih celic. Normalne, zdrave rdeče krvne celice so okrogle, diskaste oblike; pri anemijii srpastih celic pa imajo rdeče krvne celice obliko polmeseca ali ‘srpa’. Celice v obliki polmeseca se držijo skupaj v gručah. ki vodijo do blokad v tankih krvnih žilah. To lahko povzroča močne bolečine, vnetja, kronične poškodbe organov in posledično lahko povzroči tudi kap. Srpaste celice ne prenašajo kisika po telesu, zato bolniki s to boleznijo trpijo za kronično anemijo, utrujenostjo in plitkim dihanjem.

Anemija srpastih celic je ena najpogostejšith podedovanih bolezni v združenih arabskih emiratih, iz kjer poročajo tudi, da je to ena najpogostejših bolezni na državni ravni v primerjavi s celim svetom. Dr. Maryam Matar, ustanovitelj združenja za genetske bozeni v Združenih arabskih emirath je povedal:

‘’ Za nosešnice, ki že imajo otroka z anemijo srpastih celic je zelo pomembno, da so ozaveščene o možnosti hranjenja matičnih celic iz popkovnične krvi za potencialno transplantacijo. Transplanacija matičnih  celic omogoča zdravljenje bolezen in matere bi morale biti obveščene o tem.’’

Hamadova družina iz Abu Dhabija je želela izbolšati kvaliteto življenja svojega sina in prosila za transplantacijo popkovnične krvi njegovega brata Abdulaha, ki so jo shranili v laboratoruju CryoSave Arabia. Edino zdravilo za bolezen srpastih celic je  transplantacija matičnih celic, ki tvorijo krvne celice, kot so te matične celice, ki jih najdemo v popkovničnik krvi. Transplantacija matičnih celic je nabolj efektivna pri otrocih in mlajših odraslih, ki so zboleli za anemijo srpastih celic. Ko je darovaleac matičnih celic združljiv s prejemnikom, so učinki zdravljenja izredno učinkoviti: blizu: 90% ozdravitev. Po uspešni presaditvi matičnih  celic so pacijenti z anemijo srpastih celic brez simptomov in njihova kakovost življenja je znatno izboljšana.

Na začetku leta 2017 so se Hamadovi starši odločili, da bodo za presaditev uporabili matične celice iz popkovnične krvi mlajšega brata in poizkusili rešiti njegovo življenje. Transplantacija je bila izvedena v Združenih državah Amerike v Otroški bolnišnici – Medicinskem centru v Cincinnati-ju, v povezavi z CryoSave Arabia, kjer je bil vzorec shranjen in po obsežnih testiranjih in v skladu s striktnimi pravili AABB in FDA prepeljan v ZDA.

Presaditev se je zgodila 23. Junija 2017, in skoraj leto pozneje je Hamad popolnoma ozdravljen in živi srečno in zdravo življenje brez bolezni.  Mai Ibrahim, glavni operativni direktor v CryoSave Arabia je povedal: ‘’ V veliko čast nam je, da pripomoremo pri reševanju življejnj v Arabskih Emiratih, in želimo podpirati vse, ki se bojujejo s pogostimi boleznimi v tej državi. Družine nam zaupajo njihove dragocene matične celice in zelo pomembno je, da jim zagotovimo, da je vsak vzorec obdelan, shranjen in uspešno izdan iz našega laboratorija v Dubai-u’’

Privzeto iz Parent's Guide to Cord Blood Foundation  https://parentsguidecordblood.org/en/news/hamads-story