Možnost zdravljenja kronične astme z matičnimi celicami!

Možnost zdravljenja kronične astme z matičnimi celicami!

 

Po podatkih Klinike Golnik v Sloveniji za astmo trpi 16 odstotkov odraslih in 20 odstotkov otrok.

Prihodnje raziskave bodo osredotočene na testiranje mezenhimskih matičnih celic v kombinaciji ali v primerjavi s klinično uporabljenimi kortikosteroidi. Takrat se predvidevajo tudi nove metode in tehnike zdravljenja astme.

Znanstveniki Monashovega biomedicinskega raziskovalnega inštituta so opravili raziskave o pluripotentnih matičnih celicah, ki izvirajo iz mezenhimskih matičnih celic (MSCs) v modelu eksperimentalne astme.

"Najpomembnejša stvar je dejstvo, da smo dokazali, da se lahko fibroza (utrjevanje in krepitev brazgotin v pljučih) zdravi zelo uspešno," je dejal profesor Samuel, vodja oddelka na Inštitutu za biomedicinske raziskave Monash.

Inducirane pluripotentne matične celice so vrsta pluripotentne matične celice, ki jo lahko neposredno proizvedejo odrasle celice; imajo sposobnost razlikovanja v različnih vrstah tkiv in zato imajo mezenhimske matične celice (MSCs) sposobnost regeneracije poškodovanih delov pljučnega tkiva.

Vodilna znanstvena partnerja, profesor Chrishan Samuel in dr. Simon Royce sta testirala učinkovitost mezenhimskih matičnih celic proti trem komponentam astme v predkliničnem modelu kronične bolezni dihal: kronično vnetje:

  • Preoblikovanje dihalnih poti (strukturne spremembe, ki se pojavijo v pljučih zaradi podaljšanega vnetja).
  • Hiperreaktivnost dihalnih poti (klinični simptom astme).

Raziskava, objavljena v znanstvenem  časopisu FASEB, razkriva, da MSCs lahko učinkovito zmanjšajo vnetje, napačne ali spremenjene znake preurejanja dihalnih poti in popolnoma normalizira fibrozo dihalnih poti.

Zaključeno je, da lahko zagotovijo stabilno terapijo ali pomožno terapijo za skupino bolnikov z astmo, ki nima pozitivnega odziva na trenutno zdravljenje.

Samuel prav tako navaja: "Ko smo testirali druge vrste matičnih celic, smo videli, da ne morejo popolnoma odstraniti brazgotin in izločiti pljučne nepravilnosti, ki jih povzroča astma, vendar so se za dosego tega morali terapijo dopolniti z zdravili proti brazgotinam . Te celice so se izkazale za neverjetno učinkovite, ker so uspešno odpravile brazgotine, ki vplivajo na delovanje pljuč in otežujejo dihanje. "

VIR: Univerza MONASH