Z matičnimi celicami vzgojili utripajoče človeško srce

Znanstvenikom je v laboratoriju uspelo vzgojiti človeško srce. To je pomemben korak za prihodnost, saj bi na tak način lahko pomagali bolnikom, ki čakajo na presaditev. Do popolne funkcionalnosti, ki bi omogočala presaditev je sicer še daleč, vendar je ta dosežek velik korak na poti k temu.


Tkivni inženiring oz. gojenje organov v zadnjih letih dosega velik napredek in uspeh. Znanstvenikom je v laboratorijih že uspelo vzgojiti različne organe kot so možgani in jetra, nekatere kot je npr. mehur, pa lahko že od nekdaj tudi uspešno vsadijo v ljudi.

 

srce9.jpeg


Za velik in pomemben korak so poskrbeli znanstveniki v splošni bolnišnici v Massachusettsu, ki so s pomočjo pluripotentnih matičnih celic ustvarili novo delujoče srce v naravni velikosti. Matične celice so spodbudili, da so diferencirale v dve vrsti različnih srčnih celic in po dveh tednih je bilo tkivo že podobno srcu.
Tako razvito srce bi pri pacientu lahko imelo več prednosti. Bolniku ne bi bilo potrebno čakati na darovalca, saj bi ga lahko vzgojili kar iz njegovih lastnih celic, s tega razloga pa ne bi bilo bojazni, da bi telo srce zavrnilo in ga prepoznalo kot tujek.


Več lahko preberete na tej povezavi