Zlome kosti se bo lahko zdravilo z genskimi terapijami

Naravnavanje in rehabilitacija kosti okončin po hudih poškodbah je lahko pravi izziv tudi za najboljše ortopedske kirurge. V primeru izgube večje površine kosti, zdravljenje ni mogoče in celo z manj resnimi zlomi je lahko zdravljenje kosti pri hudo obolenih bolnikih ali tistih v poznih letih problematično.

Kadar se zdravniki srečajo s takšnimi zlomi je avtologna transplantacija kosti ena od rešitev. Presaditev kosti vključuje zbiranje zdravih segmentov kosti, običajno iz medenice pacienta, ki se nato se uporablja za "vezavo" kostnega odlomka, ki ga ni mogoče ustrezno zdraviti. Vendar v določenih primerih, zaradi bolnikovega zdravja in stopnjo poškodb, ni mogoče izvesti presaditve kosti.

prelom_kostiju_maticne_celije.jpeg

V zadnjih letih so nekateri zdravniki začeli raziskovati nekaj novega: vključitev kostnih morfogenetskih proteinov (BMP) v kostne vsadke, da bi pospešili zdravljenje kosti. Vendar to ni popolnoma varna metoda. Tradicionalni BMP proteini povzročajo znatne neželene učinke, vključno s tvorbo kosti v mehkih tkivih in resorpcijo kosti.

Ti neželeni učinki so lahko posledica prevelikega odmerjanja beljakovin BMP. Zato so raziskovalci razvili nov pristop: gensko terapijo, ki ne uporablja samo beljakovin, ampak genski zapis tega proteina. Na ta način bodo celice prejele BMP protein v odmerku, ki je fiziološko potreben le na mestu poškodb.

Genska terapija

Zdravljenje točno določenih celic z gensko terapijo ni vedno enostavno, zato so raziskovalci v tem primeru uporabljali relativno nov mehanizem genske terapije: sonoporacija.

Pri sonoporaciji se ultrazvok uporablja za indukcijo mikro mehurčkov, napolnjenih z lipidno obloženim plinom. Ti mehurčki nihajo in ustvarijo fine razpoke v celicah, ki jih je mogoče enostavno popraviti. Te majhne razpoke dovoljujejo, da DNA vstopi na pravo mesto med gensko terapijo, ne da bi pri tem vplivala na okoliške površine. Naslednji korak je zagotoviti, da je genska terapija usmerjena v želene celice. Ekipa zdravnikov je uporabila posebno obliko matičnih celic, ki lahko postanejo kostne celice in uspešno proizvajajo BMP proteine.

bubbles-transplantacija-kosti.jpeg

Raziskovalci so testirali novo metodo na prašičjih kosteh spodnjih nog in prišli do zaključka, da je ta tehnika zacelila zlome po samo enem odmerku.

To inovativno zdravljenje bi lahko izboljšalo okrevanje milijonov ljudi po vsem svetu. Preden ugotovimo, ali bolnišnice lahko sprejmejo ta postopek, je treba izvesti klinične študije. Vendar pa so prejšnja preskušanja znanstvenikom zadostne obljube, da uporabijo ta postopek pri podobnih testih za zdravljenje kosti: strategija fiksacije frustracij vključuje posebno obliko beljakovin BPM in drugo terapijo, ki uporablja izvorne celice za oživitev rasti kosti.


Izvor: http://bit.ly/2iUN6pW