Matične celice pomagale pri zdravljenju simptomov miastenije gravis

Raziskava, ki je bila objavljena na spletnem portalu Jama Neurology je pokazala, da lahko avtologna presaditev hematopoetskih matičnih celic (pacientovih lastnih celic) v primeru hude oblike miastenije gravis (avtoimunska bolezen, ki povzroči slabljenje mišic) pripelje bolezen v stanje remisije (brez simptomov in potrebnega zdravljenja).


Študija, ki jo je vodil doktor Harold Atkins iz Univerze v Ottawi in njegovi soavtorji, poroča o rezultatih iz bolnišnice Otawa od leta 2001 do leta 2014.
Zdravili so sedem bolnikov z hudimi in smrtno nevarnimi simptomi povezanimi z miastenijo gravis.

 

miastenija.jpeg

Dr. Harold Atkins, avtor študije


''Pri vseh sedmih bolnikih je bolezen po zdravljenju z matičnimi celicami prišla v stanje dolgoročne remisije in pri nekaterih se simptomi bolezni niso pojavili tudi več kot destletje'', je povedal dr. Harold Atkins. Bolniki po zdravljenju v obdobju niso potrebovali nikakršnih terapij in tudi simptomi miastenije gravis se niso pojavljali. Remisija je pri bolnikih trajala od 2,5 let in vse do 13 let.


"Avtologna presaditev hematopoetskih matičnih celic lahko pride v poštev le pri bolnikih s hudo obliko miastenije gravis, pri katerih potencialna korist terapije presega tveganje postopka. Študija ni prinesla negativnih posledic za nobenega od sedmih pacientov, vendar pa je zelo pomembno, da presaditev hematopoetskih matičnih celic za zdravljenje simptomov miastenije gravis poteka v specializiranih centrih, ki imajo izkušnje na področju tovrstnih terapij'', opozarjajo avtorji študije.

Več o celotni študiji lahko preberete na: http://www.medpagetoday.com/neurology/generalneurology/57184