Z matičnimi celicami do celic trebušne slinavke, jeter in črevesja

Matične celice bodo pomemben del medicine v prihodnosti, ki ponuja potencialno zdravljenje številnih bolezni in poškodb. Danes matične celice igrajo pomembno vlogo pri mnogih biomedicinskih raziskavah. Nudijo nove načine za eksperimentiranje na celicah z različnim genskim ozadjem, kar lahko vodi do vzpostavitve individualnih zdravljenj.

Veliko potencialnih raziskav, ki bi se lahko razvile v vsakdanja zdravljenja, se vrtijo okoli induciranih pluripotentnih matičnih celic (IPSc), Ti procesi vključujejo obdelavo odraslih somatskih celic, na tak način, da se celice izpostavi rastnim faktorjem, ki jo vrnejo v stanje podobno zarodni celici. Ko je somatska celica pretvorjena v matično oziroma zarodno calico pa so potrebni drugi faktorji, da bi to izvorno calico pretvorili v želeno vrsto celice.

Faktorji, potrebni za rast celice, so proteini, ki se vežejo na določene dele DNA. Organizmi jih naravno proizvajajo za obnovo tkiv in celic v telesu.  Odkriti so skoraj vsi rastni faktorji, ki so potrebni za vse vrste celic, vendar pa je številne od njih težko proizvajati, kot so tisti za celice jeter, trebušne slinavke in črevesja.

V novi raziskavi Univerze v Kaliforniji, San Diego, so odkrili vzrok za te težave. V večini primerov, je celotna DNA v celicah tesno pakirana v zapleteni strukturi proteinov. Da se geni lahko prepisujejo ali imajo kakršnokoli interakcijo z beljakovinami oziroma proteini, mora biti ta segment DNA v odprti konfiguraciji oziroma obliki. Zato pa se je odgovori iskal v embrionalnih celicah. Na njih so znanstveniki proučevali strukturne spremembe kromosomov, ki so se dogajale v razvoju teh celic.

Raziskava je pripeljala do odkritja specifičnih regij DNA, ki so povezane z rastnimi faktorji trebušne slinavke in jeter. Proces rasti celic ‘in vitro’ (izven telesa oziroma v gojišču) je pokazal enake strukturne spremembe kromosomov oziranje ‘odpiranje’ kromosomov. Razumevanje tega procesa bo, upajmo, pripeljalo do novih strategij za učinkovito ustvarjanje teh tipov celic.

Znanstveniki so še posebej navdušeni nad zelo obetavnimi rezultati ustvarjanja pankreatičnih celic iz matičnih celic. S takšnimi uspešnimi ugotovitvami, se lahko bistveno pospeši raziskave povzane z zdravljenjem bolezni kot je diabetes tipa 1. Če bodo znanstveni dosežki na področju izvornih celic in celic trebušne slinavke še naprej tako učinkoviti, bi to lahko vodilo k odkritju zdravila za Diabetes in podobna stanja, da ne omenjamo drugih bolezni, ki vplivajo na jetra in črevesje.