Multipla skleroza: zdravljenje z matičnimi celicami daje dobre rezultate

Multipla skleroza: Zdravljenje z matičnimi celicami daje dobre rezultate

Mednarodna raziskava je pokazala, da zdravljenje z matičnimi celicami lahko prinese veliko pozitivnih sprememb za mnoge obolele z multiplo sklerozo, so izjavili doktorji, ki so sodelovali v tej raziskavi.

Kot poroča BBC, rezultati mednarodne raziskave kažejo, da transplantacija matičnih celic lahko zaustavi bolezen in ublaži simptome.

Postopek poteka tako, da se v začetnem stadiju uniči imunski sistem bolnika z uporabo  zdravil proti raku, sistem pa se nato ponovno zgradi s presaditvijo matičnih celic.

Nekaj več kot 100 bolnikov se je udeležilo raziskave v bolnišnici v Chicagu, ZDA, Scheflind v Angliji, v Uppsali na Švedskem in v Sao Paolu v Braziliji. Pri vseh bolnikih so se pokazali znaki dolgotrajnega umika znakov obolenja oz. remisij za mulitplo sklerozo in zmanjšanje razmakov vračanja bolezni.

Preliminarni rezultati so bili objavljeni na letnem sestanku Evropskega društva za transplantacijo kosti in kostnega mozga v Lizboni, na Portugalskem.

V raziskavi so nekatere paciente zdravili s terapijo z zdravili, nekatere pa s transplantacijo hematopoetskih matičnih celic. Pri tistih, ki so prejeli transplantacijo z matičnimi celicami so opazili izboljšanje bolezenskega stanja, medtem ko so se stimptomi v drugi skupini, ki je prejemala terapijo z zdravili, poslabšali.

Po enem letu je bil zabeležen samo 1 primer vračanja bolezenskega stanja v skupini, ki je bila zdravljena z matičnimi celicami v primerjavi z 39 bolniki iz druge skupine, ki je prejemala zdravila.

Po treh letih spremljanja bolnikov, transplantacija matičnih celic ni bila uspešna pri 3 od 52 bolnikov (6%), v primerjavi z 30 od 50 bolnikov (60%) iz kontrolne skupine, ki je bila zdravljena z zdravili, poroča BBC.

Profesor Richard Bert, vodilni raziskovalec na univerzi v Northwesteren v Chicag-u, je za BBC izjavil, da so rezultati ‘’zadovoljivi’’ v korist transplantacije v primerjavi z najboljšimi razpoložljivimi zdravili.

''Nevrološka zbornica je bila skeptična glede terapije z matičnimi celicami, ampak rezultati te raziskave so to spremenili’’ je povedal profesor Bert.

Pri zdravljenju bolnika z multiplo sklerozo se uporablja kemoterapija za namen uničenja poškodovanega imunskega sistema, nato se izvede tansplantacija matičnih celic iz krvi in kostnega mozga, ki niso prizadete z multiplo sklerozo in le-te ponovno zgradijo imunski sistem bolnika.

Profesor Basil Sharrack, iz bolnišnice Royal Hallamshire je povedal, da so raziskave še v prehodni fazi, ampak v vsakem primeru je to najboljši rezultat, ki ga je videl pri katerikoli raziskavi za zdravljenje multiple skleroze.

Zdravniki so mnenja, da ta terapija ni primerna za vse bolnike z multiplo sklerozo in da je proces lahko težak in naporen, saj vključuje kemoterapijo in nekaj tednov izolacije v bolnišnicah.

Doktorica Susan Kohlhaas je povedala, da bo transplantacija hematopoetskih matičnih celic kmalu priznana kot preverjena terapija v Angliji in da bodo prioritete postavljene tako, da bodo bolniki, ki jim ta terapija lahko pomaga bili upravičeni do te terapije.

Multipla skleroza je kronična vnetna bolezen centralnega živčnega sistema, ocenjuje pa se, da se z njo v Evropi sooča že okoli 700.000 ljudi, od katerih je 75% žensk.

V Sloveniji je za multiplo sklerozo obolelo okrog 3.000 ljudi.

 

Vir: www.bbc.com/news/health-43435868

 

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in Vita 34  – KLIKNITE TUKAJ


Ponujamo Vam možnost izbire med dobami hrambe 20, 30, 40 ali 50 let, z možnostjo odplačevanja na 3, 6, 12 in 24 enakih mesečnih obrokov brez obresti z identičnim prvim obrokom 300 € oz. 600 € za dvojčke.
Ugodnosti

 

Uporabne povezave:

Cenik –  KLIKNITE TUKAJ

Ogled laboratorija podjetja Vita 34 – KLIKNITE TUKAJ

Oblikujte si svoj paket - KLIKNITE TUKAJ

Oglejte si video: In kako vse skupaj poteka? - KLIKNITE TUKAJ

 

Ne spreglejte: Genske preventivne preiskave – KLIKNITE TUKAJ

 

Za dodatne informacije, vprašanja in naročilo storitve smo vam na voljo – TUKAJ