Raziskave kažejo: Uporaba popkovnične krvi bi lahko pomagala pri zdravljenju simptomov ekcema in artritisa

istrazivanje.jpeg

Raziskovalce je presenetila ugotovitev, da se lahko beljakovine, ki jih najdemo v popkovnični krvi uporabijo za zdravljenje ekcemov in revmatoidnega artritisa.
Znanstveniki na inštitutu Anthony Nolan Research so prišli do naključnega odkritja, medtem ko so iskali možnosti zdravljenja ti. bolezni presadka proti gostitelju - Graft versus Host Disease (GvHD), ki prizadene nekatere bolnike pri presaditvi matičnih celic.

GvHD je imunska reakcija, ki je posledica imunske neskladnosti med prejemnikom in darovalcem. Prejemnikovi limfociti (posebna vrsta levkocitov, ki so odgovorni za imunski odziv) prepoznajo celice darovalca kot tujek in sprožijo zavrnitveno reakcijo. Med ostalimi simptomi te zavrnitve pa so pogoste tudi hude kožne bolezni.
Odkritje bi lahko privedlo do pionirskega razvoja kreme, ki vsebuje proteine popkovnične krvi kot aktivno sestavino, ki bi ublažila simptome ekcema, revmatoidnega artritisa, kot tudi GvHD.
Dr. Aurore Saudemont, znanstvenik na inštitutu Anthony Nolan, je dejal: »Trenutno je težko obvladovati bolezni, kot so ekcem in revmatoidni artritis in bi to naključno odkritje lahko pomenilo velik dosežek na tem področju.«

Te ugotovitve lahko pomagajo pri zdravljenju bolnikov z krvnim rakom, ki trpijo za posledicami GvHD, prav tako lahko privedejo do zdravljenja simptomov ekcema, revmatoidnega artritisa in celo Alopecie areate (avtoimuna bolezen, pri kateri prekomerno izpadajo lasje in dlake), brez povzročanja večjih stranskih učinkov. To je lahko življenjskega pomena za bolnike z simptomi kot so vnetje, srbenje in rdečica, ki so lahko resen problem.

Že dolgo časa je znano, da popkovnična kri vsebuje topne faktorje s protivnetnimi ali imunosupresivnimi lastnostmi, neznano pa je ostalo, kaj ti faktorji so.
Zdaj je ekipa raziskovalcev inštituta Anthony Nolan skupaj s profesorjem Bernat Soria v Andaluzijskem centru za molekularno biologijo in regenerativno medicino (CABIMER) v Sevilli v Španiji, odkrila beljakovine v popkovnični krvi, ki lahko igrajo pomembno vlogo pri zavračanju med materami in njihovimi še nerojenimi dojenčki.

Proteini, ki se imenujejo topne NKG2D ligande, onemogočijo naravne ubijalske celice imunskega sistema (celice T),kar lahko prepreči zavrnitev med materjo in otrokom. Poleg tega so znanstveniki ugotovili, da se lahko ti proteini uporabijo za onemogočanje ostalih celic T v drugih delih telesa.
Na podlagi njihovih ugotovitev raziskovalci zdaj iščejo možnosti priprave kreme, ki bi vsebovala proteine iz popkovnične krvi in menijo, da bi lahko onemogočile celice T, ki povzročajo simptome GvHD. Verjamejo, da bi lahko ista krema delovala tudi pri drugih primerih, ko imunski sistem napada zdravo tkivo.
S sodelovanjem farmacevtskih družb si želijo, da bi kremo lahko preizkusili pri prvih bolnikih v roku petih let in pravijo, da bi lahko sčasoma postala ta široko dostopna ljudem v stiski.

Vir: http://www.medicalnewstoday.com/releases/296245.php
https://www.revija-vita.com/vita/81/Presaditev_krvotvornih_mati%C4%8Dnih_celic_pri_zdravljenju_krvnih_bolezni