Vita 34 - Babica zaslužna za prvo hrambo matičnih celic v Evropi

babica.jpeg

 

Dagmar Thiel, ki je nekoč tudi sama zbolela za težko boleznijo kostnega mozga in ji je življenje rešil tuji darovalec, je pred 18 leti svojo hči Angelo Thiel napotila na takrat še mlado podjetje Vita 34 v Leipzigu, ki je nudilo možnost zasebne shranitve matičnih celic iz popkovnične krvi.

Pred nekoliko več kot 18 leti, je bila osnovana nemška banka matičnih celic - Vita 34. Njen osnovni cilj je bila hramba dragocenih matičnih celic, ki se nahajajo v popkovnični krvi. Takrat je bila to edinstvena ponudba v Evropi, torej je bila Vita 34 prva banka popkovnične krvi v Evropi, ki je nudila zasebno hrambo matičnih celic. Od takrat, pa do danes, je v Leipzigu shranjenih več kot 130.000 vzorcev in za potrebe zdravljenja različnih bolezni so uporabili že 29 pripravkov popkovnične krvi. To predstavlja velik uspeh in banko bistveno razlikuje od drugih.

Zgodba družine Thiel

Paula Thiel, popolnoma zdrava deklica je 5. novembra napolnila 18 let. Vendar pa se Paula lahko pohvali z dejstvom, da so njeni starši ob njenem rojstvu, pred 18 leti, shranili popkovnično kri v banki Vita 34. S tem je Paula postala prva stranka Vite 34 in njen vzorec krvi je prvi autologni shranjeni vzorec v Evropi. To pomeni, da je shranjen samo za njo in ga lahko v primeru, da bi ga potrebovala, uporabi le ona ali njeni družinski člani.
Prav Paulina babica pa je bila ta, ki je svojo hčer napotila v podjetje Vita 34. »Takoj sem bila navdušena nad to idejo in moja mama je v Viti 34 pridobila vse informacij, ki smo jih potrebovali. Še danes me pomirja dejstvo, da imamo možnost dostopa do mladih matičnih celic za oba naša otroka,« pove Angela.

In tudi babici pomeni veliko, da so celice njenih vnukov shranjene v banki kot je Vita 34. Glede na to, da je tudi sama bolehala za hudo boleznijo kostnega mozga pa sploh ni bilo dvoma, da bo poskrbela zato, da bo celice shranilo vseh njenih 5 vnukov.