Z vzorcem iz Vite 34 prvič v svetu dokazano ozdravljena levkemija

Presaditev matičnih celic je danes ena izmed najučinkovitejših metod zdravljenja malignih krvnih bolezni. Pri zdravljenju levkemije gre po navadi za alogensko presaditev, to pomeni, da se za presaditev uporabijo matične celice skladnega darovalca.


Zdravniki in strokovnjaki iz Vite 34 s svojimi raziskavami in zdravljenji premikajo meje in postavljajo standarde in tako so z vzorcem, ki je bil shranjen pri njih prvič dokazano ozdravili levkemijo z lastnimi matičnimi celicami (avtologna presaditev). Transplantacijo so izvedli leta 2004 pri triletni deklici, ki ji zdravljenje s kemoterapijo ni pomagalo in so ji napovedali le še tri mesece življenja. Presaditev je bila mogoča, ker so starši ob njenem rojstvu shranili popkovnično kri pri Viti 34. Po petih kritičnih letih nadzorovanja je bilo potrjeno, da ni nobenih znakov levkemije v krvi. "Petinsedemdeset mesecev je minilo in končno lahko potrdimo, da je bila deklica ozdravljena'', je leta 2011 dejal Eberhard Lampeter, ustanovitelj podjetja Vita 34 in vzorcem iz Vite 34 je bila prvič na svetu dokazano ozdravljena levkemija.

mc.jpeg


Alogenska presaditev matičnih celic iz popkovnične krvi prinaša številne prednosti, kot so lažja dostopnost vzorca, ne pride do zavrnitve presadka, odvzem pa je neboleč in enostaven.