Terapije z matičnimi celicami za zdravljenje avtoimunskih bolezni

Že desetletja se zdravniki zanašajo na presaditev matičnih celic, s katero obnovijo imunski sistem bolnikov, ki so zboleli za rakom npr. limfomom ali levkemijo. To je privedlo raziskovalce do vprašanja, ali lahko z matičnimi celicami ''ponastavijo'' imunski sistem na ta način, da le-ta ne bi napadal bolnikovega lastnega telesa pri avtoimunskih boleznih kot so multipla skleroza (MS), lupus in revmatoidni artritis. Poznamo več kot 80 vrst avtoimunskih bolezni.


Do danes se večina terapij z matičnimi celicami pri avtoimunskih boleznih opravi s presaditvijo bolnikovih lastnih (avtolognih) matičnih celic. Ta vrsta zdravljenja je lahko dostopna mnogim pacientom, če se dokaže da je postopek učinkovit, saj ni potrebno iskati ujemajočega darovalca.


Pri odraslih bolnikih lahko uporabijo matične celice iz kostnega mozga ali periferne krvi, pri otrocih pa se za transplantacijo lahko uporabi njihova lastna popkovnična kri, če se kdaj kasneje v življenju razvije avtoimunska bolezen. Prednost uporabe lastnih matičnih celic je tudi ta, da pri postopku ni potrebno uporabiti tako močne kemoterapije, kar zmanjšuje tveganje za nastanek zapletov, kot so smrtno nevarne okužbe.


Nekaj zanimivih rezultatov so v preteklem letu prinesle študije zdravljenja multiple skleroze (MS) z matičnimi celicami. Pri MS bolnikov imunski sistem napade mielin, zaščitni ovoj okrog živčnih vlaken v možganih in hrbtenjači, kar povzroča vnetje in ustvarjanje lezij, ki so vidne na magnetni resonanci (MRI). Kot tudi pri drugih avtoimunskih obolenjih, MS pogosteje prizadene ženske kot moške. Število bolnikov z MS je ocenjeno na 2,5 milijona po vsem svetu, vključno s 400.000 v ZDA in 100.000 v Veliki Britaniji.


Dr. Richard Burt je s skupino raziskovalcev na Northwestern University v Chicagu vodil poskusno zdravljenje z avtologno presaditvijo matičnih celic v kateri so zajeli 23 avtoimunskih bolezni. Skupina je objavila rezultate o številnih uspešnih izboljšanjih stanja bolezni. Leta 2015 so v študiji zdravili 151 bolnikov z MS, ki so prejeli avtologno presaditev matičnih celic. Bolnike so nato spremljali od dve do štirih let po presaditvi in rezultati so pokazali številne izboljšave.


Podobna klinična študija v Angliji (bolnica Royal Hallamshire v Sheffieldu) je po objavi rezultatov dosegla veliko medijske pozornosti. Dva bolnika, ki sta podala intervju za časopis Daily mail sta se v študijo vključila na invalidskem vozičku, zaključila pa sta jo s sposobnostjo hoje. Na žalost pa nevrološke izboljšave niso prisotne pri vseh bolnikih, ki so prejeli presaditev matičnih celic.

 

avtoimunske3.jpeg
Slika: MS Society v Veliki Britaniji je pripravila grafiko za bolnike, ki razmišljajo o presaditvi avtolognih matičnih celic. Ti opozarjajo, da morajo bolniki z MS pretehtati možne koristi presaditve matičnih celic ter tveganja, še posebej v primerjavi z drugimi možnostmi zdravljenja MS. Klinične študije še zmeraj poskušajo dognati, kateri bolniki z MS so najbolj primerni za presaditev matičnih celic.


Medtem so se pojavile tudi različne terapije za zdravljenje avtoimunskih bolezni, ki jih ne štejemo med tradicionalno ''presaditev matičnih celic''. Standardi postopek poteka tako, da bolniki najprej prejmejo kemoterapijo, s katero oslabijo oz. uničijo imunski sistem, nato bolnik prejme infuzijo matičnih celic, ki pomagajo izgraditi nov imunski sistem.
Danes večina bolnikov v kliničnih študijah, ki uporabljajo celično zdravljenje za zdravljenje avtoimunskih bolezni prejme infuzijo mezenhimskih matičnih celic (MSC).


Nov pristop k zdravljenju bolnikov MS s predstavili tudi v klinični študiji na Tisch MS Research Center v New Yorku (NCT01933802). Študija, ki jo je vodil dr. Saud A Sadiq uporablja avtologne MSC iz bolnikovega kostnega mozga, ki jih v laboratoriju ''zmanipulirajo'' da se spremenijo v živčne predniške matične celice. V tem postopku bolniki ne prejemajo kemoterapije in odmerek matičnih celic prejmejo preko injekcije vsake 3 mesece. Čeprav je bila klinična študija namenjena oceni varnosti metode injekciranja matičnih celic so rezultati pokazali izboljšanje stanja pri 70% od 10 bolnikov.


Prehod na zdravljenje avtoimunskih bolezni iz HSC na MSC ponuja številne nove možnosti za bolnike. Na eni strani lahko otroci, če se kasneje v življenju pojavi katera avtoimunska bolezen uporabijo MSC iz lastnega popkovničnega tkiva ali pa HSC iz popkovnične krvi.

 

avtoimunske4.jpeg


Prihodnost terapij z matičnimi celicami za avtoimunske bolezni, kot so MS daje veliko upanja. Raziskovalci upajo da bo naslednje desetletje raziskav prineslo rezultate, ki bodo pomenili ustavitev in na koncu tudi ozdravitev MS.


Vir: http://parentsguidecordblood.org/en/news/stem-cell-therapies-autoimmune-diseases-such-multiple-sclerosis