EPIDURALNA ANALGEZIJA NI ENAKO RAZVAJENOST

EPIDURALNA ANALGEZIJA NI ENAKO RAZVAJENOST

Zapis Milene Kostić iz Novega Sada o epiduralni analgeziji. Milena je mama petih otrok, absolventka medicine, svetovalka za dojenje, blogerka in nepopravljiva optimistka.

Nosečnost sama po sebi prinaša določene strahove in pomisleke. Največ njih je povezanih s porodom predvsem, če boste rodile prvič. Tu ni vprašanje ''Ali bo bolelo?'' ampak '' Koliko bo bolelo?''. Tudi jaz nisem bila izjema.

Glede na to, da je moj prag bolečine zelo nizek (sem ena od tistih, ki vzame analgetike pred depilacijo in to 2 tableti), me ničesar ni bilo tako strah kot – kako bom jaz to zdržala.

''Kako je moja babica lahko rodila na njivi, pa ji ni bilo nič?''

Se vam to sliši znano?

Meni se. Ničkolikokrat sem slišala iste pogovore, odkar sem se pred 8 leti podala v starševske vode. A še vedno, te iste babice so bile brez napredne sodobne medicine, diagnostike in so pogosto rojevale 7-8 otrok, da bi jih le nekaj preživelo.

Ali naj bo to dandanes, ko lahko beremo genetsko kodo, imamo visokotehnološke medicinske pripomočke, matične celice, ki zdravijo vse več bolezni, merilo? V pravilniku o pravicah pacientov obstaja lep člen - pacient ima pravico do zmanjšanja bolečin.

Če se vrnemo na zgoraj omenjen člen, bi to pomenilo, da ima vsaka porodnica pravico do zmanjšanja bolečine tekom poroda.

Nisem ena od tistih, ki se pri tej točki nagibajo k carskem rezu. Ne glede na to, kakšno ime nosi, je vseeno operacija. In operacijo je treba vzeti resno.

Seveda obstajajo metode, kako omiliti bolečino tekom vaginalnega poroda (namenoma ga ne imenujem naravni porod, ker naravno postajate mama, ne glede na to kako boste rodili). Ampak kot medicinska metoda je za to epiduralna analgezija.

''Danes so ženske tako razvajene. Boli jih že, če si zlomijo noht''.

Včasih boste kaj takega slišale tudi od druge ženske. Včasih boste (na žalost) to slišale od medicinskega osebja. Včasih boste kaj takega slišale od moških (ker vsi vemo kakšna je njihova izkušnja s porodno bolečino).

Medicina je napredovala, ljudje pa pogosto niso.

Včasih se boste počutile krive, ker ste samo pomislile, da bi zaprosile za epiduralno analgezijo, ker vas prepričujejo, da ste razvajeni ali celo, da zaradi tega niste dostojna mama. Ne pustite se!

Zahtevati in dobiti epiduralno analgezijo ni razvajenost. To je smo želja, potreba, da se počutite bolje pri porodu.

In imate to pravico!

Zakaj si ne bi olajšali in polepšali porodne izkušnje?

Statistika kaže, da so bile porodnice, ki so prejele epiduralno analgezijo, manj izčrpane od bolečin in zato lažje sodelujejo, niso izgorele in tako si lažje opomorejo po porodu in kar je meni najbolj važno, lažje vzpostavijo vez z otrokom.

Humanizacija poroda, za katerega si prizadevamo, mora dati svobodo bodoči porodnici, da se odloči in da ima porod kot si ga želi.

Na žalost, je to v velikem delu še vedno neizvedljivo pri nas.

Ni pogojev, ni zdravila, ni osebja.

V vsakem primeru nečesa ni.

Iz teh razlogov sama nisem imela priložnosti, da izberem epiduralno analgezijo zase.

''Nimamo dovolj anesteziologov, da bi bili poleg porodnice ves čas''.

Ker proces zahteva to. Anesteziolog vstavi kateter v epiduralni prostor tik ob hrbtenjači skozi katerega dozira analgetike.

Podobno kot takrat, ko ste pri zobozdravniku in dobite injekcijo v celo čeljust.

Kot zobozdravnik počaka, da analgetik začne delovati, tako mora biti anesteziolog poleg vas ves čas.

In kako to izvesti, če imate samo dva ali tri anesteziologe na razpolago? V istem času pa morajo biti ti isti anesteziologi na razpolago za mame, ki morajo roditi s carskim rezom.

Do kloniranja ljudi še vedno nismo prišli.

Tudi za vsa naslednja rojstva te priložnosti nisem imela. Eno rojstvo je bilo v nedeljo, ko se v porodnišnici, kjer sem rojevala, ne da dobiti epiduralne analgezije, pri naslednjih dveh pa sem bila ''preveč'' odprta pri sprejemu, da bi to prišlo v poštev.

''Kaj pa vam bo to? Poznam eno porodnico, ki potem še tedne ni mogla kontrolirati svojih nog''.

Kot večna raziskovalka medicine (vsaj v duši), si ne morem pomagati, da ne bi preučila vsake podrobnosti delovanja česarkoli v medicini. Pa tako tudi o epiduralni analgeziji.

Vse kar se lahko zgodi pri epiduralni analgeziji je - da ne deluje.

In to boste vedele takoj, ker boste enostavno, čutile porodne bolečine.

In s tem vas ne želim prepričevati, da je epiduralna analgezija prava izbira za vas.

Ne. Vi ste tista, ki mora premisliti, se odločiti in občutiti.

In za karkoli se boste odločile, ste dobra (bodoča) mama.

Avtor: Milena Kostić, Mama iz magareće klupe (Mama iz oslovske klopi)

V slovenskih porodnišnicah so razmere malo drugačne in epiduralna analgezija je v večini dostopna, vendar pa se tudi pri nas kdaj zgodi, da 'nečesa ni' in porodnice kljub izraženi želji epiduralne analgezije ne prejmejo. (op.p)

 

Vir: www.bebologija.rs

 

Ponujamo Vam možnost izbire med dobami hrambe 20, 30, 40 ali 50 let, z možnostjo odplačevanja na 3, 6, 12 in 24 enakih mesečnih obrokov brez obresti z identičnim prvim obrokom 300 € oz. 600 € za dvojčke.Ugodnosti

 

Uporabne povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in Vita 34  – KLIKNITE TUKAJ

Cenik –  KLIKNITE TUKAJ

Ogled laboratorija podjetja Vita 34 – KLIKNITE TUKAJ

Oblikujte si svoj paket - KLIKNITE TUKAJ

Oglejte si video: In kako vse skupaj poteka? - KLIKNITE TUKAJ

 

Ne spreglejte: Genske preventivne preiskave – KLIKNITE TUKAJ

 

Za dodatne informacije, vprašanja in naročilo storitve smo vam na voljo  TUKAJ