Asijina zgodba transplantacije popkovnične krvi

Januar 2019, s strani staršev Asie: 

Ko sem bila noseča z Asio, nama je prijatelj povedal o shranjevanju popkovnične krvi. Bila sva navdušena nad idejo o shranjevanju matičnih celic najine deklice ob rojstvu in stopila sva v stik z zasebno banko matičnih celic v Italiji. Oni so nama zagotovili podrobne informacije o procesu in odločila sva se, da dava najinemu otroku dodatno možnost zdravljenja. Ko se je otrok rodil, je banka matičnih celic poskrbela za kurirja, ki je popkovnično kri dostavil v laboratorij v Veliko Britanijo. Celice so bile takoj shranjene in v nekaj dneh so nas obvestili o rezultatu z vsemi podrobnostmi shranjevanja. Kmalu po njenem rojstvu smo opazili, da ima Asia težave stati na nogah in da zlahka pade. Na začetku smo mislili, da je to normalno, v naslednjih dneh in tednih pa smo ugotovili, da se stanje ne izboljšuje.  Tudi po nekaj mesecih se je še vedno borila. Opazili smo, da je po 10 korakih imela težave z nadaljevanjem. Tudi držanje stvari z rokami je bilo zapleteno, saj njeno gibanje ni bilo tekoče. Kot da to ni bilo dovolj, Asia ni govorila in na splošno ni sledila drugim otrokom.

Na sliki: Asia s starši

 Začeli smo skrbeti, zato smo Asio peljali k različnim specialistom, toda vsi so nam povedali, da razen fizioterapevtov in logopedov za njo ne moremo storiti ničesar. Povedali so nam tudi, da bo Asia v prihodnosti po vsej verjetnosti potrebovala injekcije botulinskega toksina za pomoč. Tega preprosto nisva mogla sprejeti; želela sva narediti več kot to. Pri dveh letih smo Asio odpeljali k ortopedu, ki je Asiji diagnosticiral blago spastično tetraparezo zaradi pomanjkanja kisika ob rojstvu. Prav tako nam je povedal, da za to bolezen do danes niso iznašli zdravila, da pa lahko fizioterapija pomaga zmanjšati vnetje in togost mišic. Predlagal je tudi, da uporabimo matične celice, ki smo jih shranili ob rojstvu.

Poklicali smo banko matičnih celic, kjer smo shranili Aisjine celice, da jih seznanimo s problemom. Povedali so nam, da so v podobnih primerih drugi otroci imeli koristi od transplantacije lastnih matičnih celic. Morali smo vzpostaviti stik tudi z univerzo Duke v Severni Karolini, v ZDA, da bi izvedeli ali bi lahko zdravljenje opravili pri njih. Banka matičnih celic nam je pomagala pri komunikaciji z Duke zdravstvenim centrom, predvsem zaradi jezikovne ovire. Po nekaj mesecih smo bili dogovorjeni za zdravljenje in odšli smo v ZDA.

Na Duke so bili zelo skrbni in učinkoviti. Očitno je bilo, da imajo veliko izkušenj. Razložili so nam, da obstaja velika verjetnost, da bo Asiji zdravljenja z matičnimi celicami pomagalo, vendar bo morala nadaljevati s fizioterapijo ali kakšno vrsto športa. Vse je potekalo gladko, kot je bilo načrtovano. Prvi dan smo šli v bolnišnico na pregled (kamor smo predhodno poslali MRI in Asijino celotno anamnezo), drugi dan pa je bila izvedena transplantacija njene popkovnične krvi. Asia ni imela nobenih bolečin ali nelagodja med transplantacijo, ki je trajala približno 15 minut. Tretji dan smo se vrnili, da so opravili nadaljnje preglede in povedali so nam, da je transplantacija bila uspešna. Pojasnili so nam tudi, da bomo čez nekaj mesecev videli prve izboljšave, a že po dveh tednih je Asia začela bolje govoriti, tekati in se vzpenjati.  Bilo je vidno, da je očitno imela več moči v rokah in nogah. Vse skupaj je bilo neverjetno in bila sva zelo srečna!

 

Izboljšave so se nadaljevale in sedem mesecev kasneje smo se vrnili k Asijinem ortopedu in dejal je, da ni nikoli videl takšnih izboljšav pri otroku s to vrsto bolezni; togost je skoraj popolnoma izginila iz njenih mišic. Tudi fizioterapevt, ki je pred transplantacijo zdravil Asio, je opazil, da njene roke in noge niso več toge. Terapevt nam je povedal, da Asiji ni več potrebna enaka vrsta fizioterapije in da je potrebno samo da se ukvarja s kakšnim športom. Vse to se je dogajalo pred našimi očmi in bili smo tako srečni, da smo komaj verjeli.

V prvih dveh tednih po transplantaciji popkovnične krvi so se pri Asiji pojavile bolečine v zapestjih in v njenem levem gležnju, kjer so bile mišice dekontrahirane, vse to je bilo nekoliko boleče. Zdravstveni center Duke je pojasnil, da bi na podlagi njihovih izkušenj bilo priporočljivo glede na Asijino težo in števila razpoložljivih matičnih celic, narediti dve transplantaciji v razmiku nekaj mesecev. Zato so se predhodno odločili porabiti le 60% vzorčka matičnih celic za prvo transplantacijo in nas prosili, da se vrnemo nazaj, da opravijo še drugo transplantacijo. V februarju 2018 smo se tako vrnili v zdravstveni center Duke, kjer so opravili drugo transplantacijo in tako kot prvič, smo tudi tokrat uspeli vse uspešno urediti v treh dneh.

Asia je sedaj stara štiri leta in pravkar je končala drugo leto predšolske vzgoje, in četudi je najmanjša v svojem razredu, ji je uspelo slediti drugim otrokom. Asia obiskuje tudi tečaj sodobnega plesa kjer je sodelovala na prireditvi ob koncu leta. Bila je tako ponosna in vesela, in z njo tudi midva. Upava da se bo stanje Asiji še naprej izboljševalo in hvaležni smo banki matičnih celic iz Italije, da nam je dala priložnost spremeniti prihodnost najine hčerke. Še posebej smo hvaležni Nadie Giacomini, zaposleni v banki matičnih celic, ki nam je bila v pomoč od vsega začetka. Brez nje ne bi zmogli.

 

vir: https://parentsguidecordblood.org/en/news/asias-cord-blood-story 

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in Vita 34  – KLIKNITE TUKAJ

 

Ponujamo Vam možnost izbire med dobami hrambe 20, 30, 40 ali 50 let, z možnostjo odplačevanja na 3, 6, 12 in 24 enakih mesečnih obrokov brez obresti z identičnim prvim obrokom 300 € oz. 600 € za dvojčke.Ugodnosti

 

Uporabne povezave:

Cenik –  KLIKNITE TUKAJ

Ogled laboratorija podjetja Vita 34 – KLIKNITE TUKAJ

Oblikujte si svoj paket - KLIKNITE TUKAJ

Oglejte si video: In kako vse skupaj poteka? - KLIKNITE TUKAJ

 

Ne spreglejte: Genske preventivne preiskave – KLIKNITE TUKAJ

 

Za dodatne informacije, vprašanja in naročilo storitve smo vam na voljo – TUKAJ