Izredni napredek pri zdravljenju cerebralne paralize

Teče že tretje leto od presaditve popkovnične krvi nemškega dečka in njegove vitalne funkcije se ves čas izboljšujejo ter so spodbuda tako staršem kot medicini.

Možgani so ena šibkih točk vsakega človeka. Vsak oleto na tisoče ljudi prizadanejo lažje ali težje poškodbe možganov, pri tem otroci niso izuzeti. Do poškodb lahko pride tudi pri tistih, ki so preživeli srčni infarkt. Ti se soočajo z doživljenjskimi posledicami, ki včasih vodijo do cerebralne paralize.

krv-iz-pupcanika-protiv-decije-cerebralne-paralize.jpeg 

Zdravilo iz popkovnice

Upanje na zmago medicine nad to boleznijo se je v zadnjem času le pokazalo. Najprej so uspeli eksperimentalno dokazati, da lahko presaditev popkovnične krvi pomaga pri preprečevanju paralize. Nato pa so v januarju 2009 opravili prvo presaditev popkovnične krvi za izboljšanje težav.

Dve in pol letni fantek je bil sprejet v pediatrično bolnišnico Ruhr v nemškem mestu Bochum zaradi neprekinjenega bruhanja in tahikardije. Do takrat se je normalno razvijal, vendar se je njegovo stanje nenadoma poslabšalo. Prišlo je tudi do zastoja srca. Petindvajset minut je trajalo oživljanje in šele četrta infuzija adrenalina je pripeljala do ponovnega delovanja srca in krvnega obtoka.

Fantek je preživel, vendar je ostal v vegetativnem stanju, brez gibalnih aktivnosti in odzivnosti na dražljaje. Neuropediatrični pregled je pokazal hipoksično-ishemične možganske poškodbe.

Starši so razmišljali o alternativi. Povprašali so po možnostih zdravljenja s popkovnično krvjo, ki so jo po rojstvu dečka shranili v banki matičnih celic Vita 34 v Leipzigu. Presaditev je bila hitro odobrena in izvedena v skladu s strogimi nemškimi standardi. Devet tednov po reanimaciji je deček intravenozno prejel svojo popkovnično kri hranjeno v nemški banki matičnih celic Vita 34. Kmalu je prišlo do velikih sprememb v psihomotoričnem razvoju. Po sedmih dneh se je deček odzival na akustične dražljaje in po štirih tednih se je mišična togost zmanjšala.

Stalni napredek

Dva meseca po presaditvi se je vid izboljšal, prav tako kontrola mišic. Deček je bil sposoben razumeti, žvečiti, pogoltniti, smejati se, tudi izgovoriti nekaj besed. Leto po presaditvi matičnih celic je deček že lahko identificiral predmete, živali in motorične sposobnosti rok so se občutno izboljšale. Po drugem letu od presaditve je sam jedel, hodil ob podpori in izgovarjal nekatere besede. Njegovo zdravje konstantno napreduje, zlasti v smislu jezikovnih sposobnosti. In vse to po hudi poškodbi možganov in oživljanju, ki je trajalo 25 minut, ko možnosti za preživetje niso večje kot 6 odstotkov. Otroci, ki preživijo takšno situacijo, bolj vegetirajo kot živijo normalno.

"Naši rezultati, skupaj s podobnimi uspehi ene od korejskih študij, odpravljajo dvom o uspešnosti take terapije," pravi prof dr. Arne Jensen iz Oddelka za ginekologijo na Univerzi Ruhr v Bochumu , kjer je bil postopek izveden. Na takšnem primeru se lahko medicina intenzivno uči. Starši dečka so, seveda, presrečni: niso se niti zavedali, kako dobro potezo so storili, ko so se odločili, da bodo shranili matične celice pri Viti 34. Danes to ponuja upanje za popolno ozdravitev njihovega sina.

Ponosna Vita 34

Vita 34 je nemška banka matičnih celic, znana po svojih visokih standardih za shranjevanje in obdelavo popkovnične krvi. Ima vse odobritve in dovoljenja za uporabo vzorcev, ki jih hrani. Zato družba ponosno trdi, da je ravno to omogočilo presaditev v tako kratkem času.

Pravzaprav je bilo več kot 26 vzorcev, ki so bili shranjeni pri Viti 34, uspešno uporabljenih za zdravljenje hudih bolezni. To je več kot v vseh ostali bankah matičnih celic v Evropi skupaj.