Deček ozdravljen z matičnimi celicami se vrača na prakso v Vito 34

Leipzig, 13. oktober 2016

V Viti 34 začenja s prakso zelo poseben mladenič - 16-letni Jan Hommel. Jan in Arne (11 let) sta brata, ki ju povezuje zelo pomembna stvar. V boju proti krvni bolezni je Jan kot terapijo prejel matične celice iz popkovnične krvi svojega brata. To celično zdravljenje z matičnimi celicami je omogočila Vita 34 kot del programa Geschwisterinitiative.

Pri treh letih so Janu iz Saksonije diagnosticirali aplastično anemijo, redko bolezen, pri kateri v kostnem mozgu ne pride do nastanka krvnih celic. "Ob Janovem rojstvu nismo vedeli, da bi mu shranjene matične celice iz popkovnične krvi lahko rešile življenje," pravi Anette Homme, Janova mati. Ko je bila Anette  drugič noseča, sta se starša ob podpori zdravnikov odločila, da bosta shranila matične celice iz popkovnične krvi Janovega brata. Sorojenci (brat ali sestra) so lahko idealni darovalci matičnih celic za terapije, saj je v tem primeru tveganje zavrnitve presadka veliko manjše kot pri tujem darovalcu.

Terapevtska uporaba matičnih celic je močno zaznamovala moje življenje, za kar sem zelo hvaležen staršem, bratu in Viti 34.

Janovo stanje se je poslabšalo, zato so lečeči zdravniki iz medicinske fakultete v Hannovru zaprosili za vzorec matičnih celic iz Vite 34. Vzorec je bil pripeljan v transplantacijski center in še isti dan je bila izvedena transplantacija popkovnične krvi, skupaj z majhno količino tekočine kostnega mozga. Že v kratkem času so se vrednosti v krvi izboljšale in fant je bil odpuščen iz bolnišnice. Zahvaljujoč presaditvi matičnih celic je kvaliteta Janovega življenja skoraj enaka kot pri njegovih vrstnikih.  Janova mati je bila presrečna: "Jan zaradi transplantacije lahko počne skoraj vse, kar počnejo njegovi vrstniki. Zdaj vemo, da bi se njegova bolezen lahko zdravila še v zgodnejši fazi, če bi imeli shranjen vzorec njegove lastne popkovnične krvi. Toda najpomembnejše je, da je Jan spet zdrav!"

decak-izlecen-maticnim-celijama-na-praksi-u-vita34.jpeg

Od takrat je minilo že 11 let. Sedaj je že 16-letni gimnazijec začel svojo prakso na oddelku za raziskave in razvoj v Viti 34. "Odločil sem se za to prakso, da bi si olajšal kasnejšo izbiro študija. Že dolgo časa razmišljam o tem, da bi se ukvarjal z naravoslovjem.  Zaradi osebnih izkušenj in dobrih spominov na Vito 34 je bilo smiselno, da se prijavim na prakso. Veselim se, da se bom osebno srečal z ekipo Vite 34 in njenim delom. Konec koncev je terapevtska uporaba matičnih celic močno zaznamovala moje življenje, za kar sem zelo hvaležen svoji družini in Viti 34"

 

Tudi za ekipo Vite 34 je posebno doživetje, da bodo lahko  spremljali in podpirali Janovo delo.