Matične celice za zdravljenje hidrocefalusa

Dečkova popkovnična kri bi lahko zmanjšala njegove možganske poškodbe

Owenu je bil pri porodu diagnosticiran hidrocefalus oz. vodenoglavost, bolezen ki jo karakterizira otekanje možganov. Pri porodu so shranili in zamrznili Ownovo popkovnično kri in njegovi straši so se odločili, da poiščejo rešitev v matičnih celicah.

Deček Owen je prvi pri katerem so opravili transplantacijo matičnih celic za zdravljenje hidrocefalusa.

Dečkova mati je pri iskanju informacij o tej bolezni našla študije, ki se ukvarjajo z zdravljenjem možganskih poškodb in tako stopila v kontakt z Dr. Kurtzbergovo. Dr. Kurtzberg je potrdila, da zdravljenje še nikoli ni potekalo za hidrocefalus ampak, da obstaja dosti možnosti in bi bilo vredno poskusiti.

''Vedeli smo, da ne obstaja nobena garancija, ampak smo videli, da skoraj ni tveganja, saj bi pri tem zdravljenju uporabili lastne matične celice (odvzete iz dečkove popkovnične krvi). Odločili smo se poskusiti, tudi če so možnosti za okrevanje majhne. Po prvi transplantaciji je naša fizioterapevtka rekla, da še nikoli ni videla otroka s tako težko obliko hidrocefalusa, ki nima težav z mišicami. Vprašala sem se, ali je to zaradi matičnih celic? Trenutno ni načina, da to potrdimo, ampak možnosti, da bi se to zgodilo brez njih, so majhne,'' pravi dečkova mati.

''Naredili smo vse kar je bilo v naši moči, poskušali smo vse – vključujoč to terapijo in to je vse, kar lahko kot starš storite. Želim poudariti, da za to zdravljenje tuje matične celice niso primerne, tudi od sorojencev ne. Razlog za to je, da bi se zaradi možnosti zavrnitve morala uporabiti kemoterapija, ki bi uničila imunski sistem. V primeru rakastih obolenj, levkemije in smrtonosnih bolezni se vedno uporabi tuji transplantat, saj je to edina možnost za rešitev. Vendar v tem primeru, ki ni nujno smrtonosen, ni vredno tvegati s tujimi matičnimi celicami.

Februarja leta 2008 je Owen prejel drugo infuzijo. ''Ko se je rodil smo imeli srečo in shranili tri vzorčke krvi in zdravniki so se odločili, da bodo v primeru zaostanka v razvoju uporabili preostanek matičnih celic. Pri 16-tih mesecih se je zelo dobro znašel, oponašal je okolico vendar ni bilo možnosti, da bi lahko uporabljal najosnovnejše znake. Zelo je družaben vendar je zaostajal v intelektualnem razvoju. Ta zaostanek v razvoj je bil dovolj zaskrbljujoč, da smo se odločili uporabiti drugi vzorček matičnih celic. Ponovno nismo imeli zagotovil, da bodo matične celice lahko pomagale pri nekaterih emocionalnih težavah, za katere še nismo vedeli ali jih ima, ali da bi mu omogočili, da kaže znake, piše, maha ali nekaj podobnega.''

Druga infuzija matičnih celic

Po drugi infuziji matičnih celic leta 2008 je Owen pokazal znaten napredek v razvoju.

''Moram povedati, da smo bili zelo vznemirjeni. Kmalu po transplantaciji je Owen prvič želel jesti. Do sedaj ni mogel nič ponoviti ali uporabiti kateregakoli znaka. Na dan, ko je pričel dajati roko na usta, sem bila presrečna. Nato mu je uspelo piti sok po slamici. Do tega trenutka ni mogel piti sam. Ni mogel uporabiti flaške, saj ni mogel nagniti glave. Prej ni mogel biti srečen, mahati z rokicami ampak, sedaj je vse to zmogel.''

Mati je presrečna zaradi vseh novih veščin, ki jih je sedaj pridobil njen sin. Ta bolezen je neozdravljiva vendar verjame, da so matične celice dale dečku upanje za napredek v razvoju.

''Naše življenje je po drugi transfuziji neverjetno. Naučil se je novih stvari. Naslednji korak je razvoj govora. Pričakujemo potrditev ali obstaja možnost vgradnje kohelarnega implantata in ali ima dovolj živčnih končičev za delovanje impalntata. Upamo, da bo nadaljeval z napredkom in da bomo v primeru potrebe, opravili še tretjo infuzijo matičnih celic.

Napredek pri zdravljenju možganskih poškodb je evidenten

Zdravljenje z matičnimi celicami postaja rešitev za bolezni, ki so do sedaj veljale za neozdravljive. Pred kratkim so objavili novico o dečku, pri katerem so uspešno zdravili cerebralno paralizo z matičnimi celicami. Deček je po srčen zastoju in reanimaciji ostal paraliziran. K sreči so njegovi starši shranili matične celice pri Viti 34, največji zasebni banki v Nemčiji. Transplantacija je potekala v Bochumu in sedaj, nekaj let po zdravljenju, deček govori in hodi. Njegov napredek je viden vsak dan. To je prvo uspešno zdravljenje cerebralne paralize na svetu, posebnost pa je v tem, da je transplantacija potekala z uporabo celotne popkovnične krvi. Deček iz Nemčije je dal upanje vsem staršem z bolnimi otroki in pričakujemo čedalje večje število uspešnih transplantacij za zdravljenje možganskih poškodb.