Matične celice v boju proti koronavirusu

Zanimiva zgodba prihaja iz Kitajske, kjer je zdravnikom uspelo z matičnimi celicami ozdraviti več pacientov s težko obliko koronavirusa.

Koronavirus je do sedaj na Kitajskem ubil več kot 3.200 ljudi. Čeprav je večina umrlih v populaciji nad 60 let, je največ pacientov med 20 in 50 letom starosti, saj so najbolj aktivni in imajo največ stikov z drugimi ljudmi. Približno 20% bolnikov potrebuje bolnišnično zdravljenje, polovica pa jih ima hude simptome z akutno disfunkcijo pljuč in drugih organov. Do sedaj so opravili več poskusov terapij z zdravili, ki delujejo na imunski sistem, na primer z zdravilom tocilizumab, ki se uporablja pri zdravljenju revmatoidnega artitisa in protivirusnim zdravilom remdesivir, ki se uprorablja za zdravljenje nekaterih drugih virusnih bolezni.

 

Kitajski zdravniki so uspeli pozdraviti več hudih primerov bolnikov z matičnimi celicami iz popkovnice, katere se odvzamejo pri porodu. Prvi tak primer je bila 65-letna ženska, ki je imela sladkorno bolezen tipa 2 in zbolela za virusom Covid-19. Po več dnevih bolezni so jo morali priklopiti na respirator za umetno predihavanje pljuč. Vendar, ker tudi po dveh tednih ni bilo nobenega napredka je prišlo do nevarnosti odpovedi drugih organov. Zdravniki so jo nato začeli zdraviti z matičnimi celicami popkovnice in po samo štirih dneh od prve injekcije je bila bolnica ločena od respiratorja in je lahko samostojno hodila. Skupno je prejela 3 injekcije in po 6 dneh od prve injekcije se je vrnila iz intenzivne nege na oddelek. Trenutno na Kitajskem izvajajo 14 kliničnih študij za preverjanje uspešnosti terapije z matičnimi celicami proti koronavirusu.

Matične celice v tem primeru delujejo imunsko in spremenijo imunski odziv telesa na virus Covid-19, kar pomaga telesu, da se uspešneje bori proti virusu. To je bilo dokazano že pri nekaterih drugih virusih, kot sta ptičja gripa in virus HIV, kjer so prvi napredki in ozdravitve prišle tik po transplantaciji matičnih celic, tako da imamo sedaj na svetu že tri bolnike, ki so edini ozdravljeni virusa HIV s pomočjo  matičnih celic.

 

Avtor: Dr Aleksandar Antović

 

Preberite še: 

Koronavirus - terapija na vidiku: tukaj

Koronavirus in matične celice: tukaj  

Pomoč od nas za vas v času koronavirusa!

Do konca aprila na vse pakete brezplačno podarimo shranjevanje popkovničnega tkiva. Tako bo vaš malček imel shranjena dva vira matičnih celic že od 1.890€.

Preberite več o posebni ponudbi v aprilu: tukaj 

Pravočasno si zagotovite posebno akcijo tako, da nas pokličete na: 05 903 1527 ali nam pišite na: info@izvorna-celica.si

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in FamiCord  – KLIKNITE TUKAJ