Vita 34 sodeluje pri novem projektu!

Uporaba matičnih celic iz maščobnega tkiva je v zadnjih letih v medicini in biotehnologiji doživela velik razmah. Kdo bi si mislil? Kulinarični ojačevalec okusa in grešni kozel, ko gre za zdravo prehranjevanje, doživlja preobrazbo v genija, ki ga ni nihče razumel in to na dveh različnih ravneh.

Prvič, njegova uporaba kot material za ponovno izgradnjo tkiva. Drugič, maščobno tkivo vsebuje pluripotentne mezenhimske matične celice. Maščobno tkivo je magnet za raziskave v regenerativni medicini. Tudi Vito 34 je pritegnilo to zanimanje in prizadeva si za nadaljnje preiskave maščobnega tkiva in matičnih celic, ki so skrite v njem.

Vita 34 je oktobra 2014 začela z raziskovalnim projektom, ki ga je odobrilo ministrstvo za gospodarstvo in energijo (BMWi) Republike Nemčije, ki ga bo izvedla v lastnem laboratoriju, v središču BIO CITY v Leipzigu.

Vito 34 podpira tudi Fraunhofer - Inštitut za celično terapijo in imunologijo, kakor tudi družba Human Med AG v Schwerinu, Nemčija.

Projekt, ki bo trajal dve leti, se bo ukvarjal s krioprezervacijo avtolognega maščobnega tkiva. Cilj je pridobiti dovoljenja za uporabo kriotehnološke metode pri pripravi transplantanta maščobnega tkiva za varno uporabo pri ljudeh.

Avtologna transplantacija matičnih celic iz maščobnega tkiva bi se uporabljala v regenerativni medicini kot material za gradnjo tkiva, na primer, pri zdravljenju opeklin ali obnovi tkiva po odstranitvi tumorja. Vendar pa je bilo doslej maščobno tkivo transplantirano takoj po odvzemu, saj trenutno še ni razvita primerna metoda za krioprezeracijo.

Vita 34 želi to spremeniti in tako ustvariti nove možnosti terapij.

 

Originalni vir: http://www.vita34.de/forschung-erfahrung/