Nova terapija z matičnimi celicami pomaga pri zdravljenju osteoporoze in obnavljanju kosti

Epidemiološke študije kažejo, da na svetu 4% vseh moških, ki so dopolnili starost 50 let in 16% žensk iste starosti trpi zaradi osteoporoze. Raziskovalci na Univerzi v Londonu so ugotovili, da se matične celice, odkrite v človeški amnijski tekočini, lahko uporabljajo pri zdravljenju krhkih kosti.

Kosti astronavta

Vsak mesec v vesolju astronavt izgubi dva in pol odstotka kostne gostote. To dejstvo je zaskrbljujoče, saj se ta proces združi še z naravnim zmanjšanjem gostote kosti v procesu staranja. Vendar pa je novo zdravljenje lahko odlična rešitev za ta problem astronavtov, pa tudi za druga stanja, ki vodijo k izgubi gostote kosti.

Raziskovalci na univerzi v Londonu so ugotovili, da se matične celice, ki jih najdemo v človeški amnijski tekočini, lahko uporabljajo pri zdravljenju zmanjšane kostne gostote. Študija objavljena v reviji Scientific Reports je pokazala, da je zdravljenje z matičnimi celicami povzročilo kar za 79% manj zlomov pri miših z boleznijo krhkih kosti. Od skupno 324 miši je bilo 168 zdravljenih z matičnimi celicami, 156 pa jih je bilo v kontrolni skupini. Osem tednov po zdravljenju se je pregledalo število zlomov pri obeh skupinah miši.

maticne-celije-tretiranje-krhkih-kostiju.jpeg

Pri vsaki kontrolni miški so bili zlomi prisotni. Po drugi strani pa je bilo število zlomov  v eksperimentalni skupini, ki je bila zdravljena z matičnimi celicami, v vseh pregledanih kosteh zmanjšano za 79 odstotkov. Vodilni raziskovalec Pascale Guillot je dokazal, da zdravljenje ni povzročilo nastanka novih kosti, ampak je pripomoglo k okrevanju obstoječih poškodb kosti. Amnijske matične celice so povečale moč, plastičnost in strukturo kosti.

"Matične celice so odlične za zaščito in obnovo kosti. Kosti postanejo močnejše in notranja organizacija kosti je bistveno boljša, "je dejal dr. Pascale Guillot.

Anti-aging serum za kosti

Raziskovalna skupina upa, da bo v naslednjih dveh letih začela klinično študijo na ljudeh.Če bo zdravljenje uspešno pri ljudeh, bi se lahko zdravljenje z matičnimi celicami uporabljalo za dojenčke z genetsko motnjo, ki povzroča kostno bolezen - Osteogenesis Imperfecta, pri starejših ljudeh, ki živijo z osteoporozo ter pri astronavtih za obnovo gostote kosti po dolgih misijah v v vesolju.

"Tako kot uporabljamo obrazne kreme, ki upočasnijo staranje kože, bomo lahko to storili tudi za naše kosti," je dejal dr. Guillot.

 

Vir: https://www.nature.com/articles/srep39656