'Pametne' matične celice za zdravljenje srca

Ljudje s srčnimi težavami imajo sedaj priložnost za zdravljenje zahvaljujoč 'pametnim' matičnim celicam, ki so programirane tako, da obnovijo in povrnejo funkcijo poškodovanim srčnim celicam. To je prvi primer uporabe matičnih celic za zdravljenje ciljnega organa, v tem primeru srca, kar predstavlja izhodišče za prihodnje terapevtske uporabe za regenerativne terapije.

Študij pod imenom C-Cure je zajemala srčne bolnike iz Belgije, Srbije in Švice. Kontrolna skupina pacientov je prejela standardno terapijo po srčnem zastoju, medtem ko je druga skupina prejela odmerek ''pametnih'' matičnih celic, ki so programirane za ciljno obnovo srčnih mišic.

»Ta študija dokazuje, da je zdravljenje z matičnimi celicami stvar sedanjosti in daje klinične dokaze za nove pristope k zdravljenju kardiovaskularnih obolenj preko regenerativnih terapij,« je dejal eden izmed raziskovalcev študije.

»Zabeležen je znaten napredek pri pacientih, ki so se zdravili z matičnim celicami,« je dejal dr.sci.med. Andre Terzić, direktor Mayo kliničnega centra za regenerativno medicino, Združene države Amerike.

Celotni rezultati klinične študije so objavljeni v spletnem časopisu "Journal of the American College of Cardiology".


Izvor: http://www.medindia.net/news/smart-stem-cells-show-promise-in-heart-failure-117189-1.htm