Na poti k zdravljenju Parkinsonove bolezni

Znanstveniki na poti do zdravljenja Parkinsonove bolezeni z matičnimi celicami

Znanstveniki so uspešno uporabili "reprogramirane" matične celice, da bi obnovili funkcionalne možganske celice pri opicah, kar daje upanje, da bi se ta tehnika v prihodnosti lahko uporabila za pomoč pacientom, ki trpijo zaradi Parkinsonove bolezni.

Parkinsonova bolezen povzroča odmiranje ključnih možganskih celic, ki proizvajajo dopamine, zato so se znanstveniki že dolgo trudili, da bi uporaba matičnih celic pripomogla k ponovni vzpostavitvi normalne produkcije tega nevrotransmiterja.

parkinosnova bolest_maticne celije.jpeg

 Japonskim znanstvenikom je prvič uspelo, da se inducirane pluripotentne matične  celice (iPS) lahko varno in učinkovito uporabljajo za zdravljenje primatov s simptomi Parkinsonove bolezni.

"To je zelo obetavna študija, ki kaže, da se v laboratoriju lahko izvede varna in zelo učinkovita terapija Parkinsonove bolezni", je dejal Tilo Kunat iz Centra za regenerativno medicino na Univerzi v Edinburghu, ki ni sodeloval v raziskavi.

Tako imenovane celice iPS so reprogramirane večinoma iz človeških kožnih celic v celice, ki imajo potencial podoben embrionalnim celicam, da postanejo katera koli celica v telesu, v tem primeru celice, ki proizvajajo dopamin v možganih.

Znanstveniki iz univerze Kyoto, ki so vodilni na področju tehnologije iPS, so dejali, da je njihov poskus pokazal, da bi tak pristop lahko uporabili za klinično zdravljenje ljudi, ki trpijo zaradi Parkinsonove bolezni.

parkinsonova bolest_lecenje maticnim celijama.jpeg

Poleg povečanja proizvodnje dopamina so testi pokazali izboljšanje gibanja opic in vsaj dve leti na možganih ni prišlo do tumorjev, ki se lahko pojavijo kot stranski učinek injiciranja matičnih celic.

Znanstveniki upajo, da se bodo klinična preskušanja na ljudeh začela konec leta 2018.

 Viri: https://qz.com/1065760/