Matične celice lahko preprečijo poškodbe možganov zaradi pomanjkanja kisika

Cerebralna paraliza vpliva na delovanje mišic in koordinacijo ter je glavni vzrok funkcionalne in razvojne invalidnosti otrok. Čeprav vpliva na funkcionalnost mišic, je cerebralna paraliza v resnici nevrološka motnja, ki se pojavi zaradi poškodb delov možganov, ki kontrolirajo te funkcije.

Najnovejša študija inštituta Monash v Avstraliji je potrdila, da matične celice iz popkovnične krvi odvzete pri porodu, ki so vbrizgane v roku 12 ur po porodu nazaj v telo, lahko preprečijo poškodbe možganov, ki so nastale zaradi pomanjkanja kisika. V nadalnjih raziskavah bodo strokovnjaki preverili, kateri tip matičnih celic ima največji vpliv na zdravljenje možganskih poškodb in pričakujejo, da bo to odkritje privedlo do velikih kliničnih preiskav, ki zajemajo transplantacijo popkovnične krvi otrokom z visokim tveganjem za cerebralno paralizo.

Nedavno je bil odprt Center za pomoč ljudem s cerebralno paralizo. CerebalPalsyHelp.org je internetna stran, kjer lahko starši, ki imajo otoke s cerebralno paralizo izvejo za nove terapije. Tukaj lahko starši spoznajo več o tem stanju in dobijo informacije o razpoložljivi pomoči.

Za več informacij o rezultatih preiskav in zdravljenjih obiščite www.cerebalpalsyhelp.org