Starejši bolniki se lahko zdravijo z matičnimi celicami

Leta 2010 so 62-letni gospe Kennicott iz Ottawe v Kanadi diagnosticirali akutno mieloidno levkemijo. Pred 10 leti bi gospo smatrali prestaro za transplantacijo matičnih celic za zdravljenje raka in možnosti za preživetje bi bile izredno majhne.

Gospa Kennicott ima sedaj 65 let in še vedno živi, saj je februarja 2011 prestala transplantacijo z matičnimi celicami v Centru za zdravljenje raka na Univerzi v Kansasu, ZDA. Inštitut sedaj sprejema paciente v 60, 70 in celo 80 letu starosti, saj so raziskave pokazale, da je transplantacija z matičnimi celicami mogoča tudi za starejše osebe.

»Pred tem je veljalo, da je kemoterapija in sevanje pred transplantacijo matičnih celic nepriporočljiva za starejše osebe zaradi možnosti komplikacij in slabšega imunskega sistema, čepravse nekatere krvne bolezni kot je akutna mieloidna levkemija pogosteje pojavljajo pri starejših osebah,« je dejal dr. McGuirk, zdravstveni direktor programa za transplantacije Univerze v Kansasu.

Leta 2000 so zdravniki iz Univerze našli način, da se izvajajo bolj varne transplantacije matičnih celic pri zdravljenju raka, brez intenzivnih terapij. Uporabljajo darovane matične celice za krepitev in spodbujanje imunskega sistema pri eliminaciji rakastih celic.

Center za zdravljenje raka Univerza v Kansasu ravno tako omogoča transplantacijo matičnih celic iz popkovnične krvi, ki jo pridobivanjo od darovanih vzorcev. Takšno terapijo je prejela gospa Kennicott, ki je tri leta kasneje še vedno zdrava.

Center za zdravljenje raka Univerza v Kansasu sedaj standardno obravnava paciente, ki so starejši od 60 let. Zadnji je imel 73 let. Dr. McGuirck upa, da se bo povečalo število zdravljenj starejših oseb potem, ko bodo objavljeni rezultati študije na letošnji konferenci o zdravljenju bolnikov starejših od 70 let s transplantacijo matičnih celic.

»Na žalost dosti zdravnikov ne razmišlja o možnostih zdravljenja starejših ljudi s to metodo,«  je dejal dr. McGuirck, »vendar pa se javnost in zdravstvena stroka čedalje bolj izobražuje in kmalu bo postalo praksa, da se krvne bolezni pri starejših ljudeh zdravi in se jim omogoči nadaljevanje življenja s svojimi vnuki.«

Izvor: http://www2.ljworld.com/news/2013/jul/15/more-older-patients-receiving-stem-cell-transplant/