Svetovni dan popkovnične krvi - zakaj so matične celice tako pomembne?

Ob svetovnem dnevu popkovnične krvi je osebje skupine BioSave, katerega del je Izvorna celica, opravilo kratek intervju s Frances Verter, PhD, ustanoviteljico največjega portala o shranjevanju popkovnične krvi, Parent’s Guide to Cord Blood.

Tragična izkušnja dr. Verter je bila povod za ustanovitev fundacije, da bi lahko bodočim staršem omogočili izčrpne in verodostojne informacije o shranjevanju ter uporabi popkovnične krvi.

Frances Verter

 

Nam lahko razložite kaj je Parent’s Guide to Cord Blood (Starševski vodič o popkovnični krvi)  in kdaj ste pričeli s fundacijo?

Parent’s Guide to Cord Blood organizacija je bila ustanovljena leta 1998, 21 let nazaj. Smo najstarejša delujoča organizacija na svetu, ki je zagovornik shranjevanja popkovnične krvi.

Parent’s Guide to Cord Blood sem ustanovila zaradi svoje hčere Shai.  Shai se je rodila leta 1992 in leta 1997 umrla za rakom. V času zdravljenja je Shai prejela transplantacijo matičnih celic. Zaradi Shajinega etničnega porekla, ki je bil mešanica poljskih, španskih in afriških prednikov, je bilo potrebno iskati ujemajočega se odraslega darovalca po celem svetu. Zaradi mučnega procesa iskanja, sem se pričela zavedati vrednosti popkovnične krvi, saj presadki iz popkovnične krvi ne zahtevajo popolnega ujemanja. Toda Shai ni imela sorojencev, ki bi ji lahko dali svojo popkovnično kri in v tem času je bilo shranjevanja popkovnične krvi še v povojih. Shajinega darovalca smo našli šele po mesecih iskanja in bil je britanski gospod, ki ni imel nič skupnega s Shajinimi predniki. Shai je lahko prejela presadek njegovega kostnega mozga, vendar to ni bilo dovolj, da bi jo rešili.

Po Shajini smrti sem imela še dva otroka in za oba sem zasebno shranila njuno popkovnično kri, da bi imela mirno vest. Rodila sta se leta 1998 in 2000. V začetku 1998 sem raziskala vse možne zasebne banke shranjevanja popkovnične krvi, ki so delovale v tem času in zapisala natančno poročilo o njihovih značilnosti. Vsak, ki me pozna, se bo nasmejal saj vedo, da z veseljem delam raziskave in pišem poročila. Zato ni naključje, da imam doktorat iz astrofizike. Odločila sem se, da bom svojo raziskavo objavila za starše, ki pričakujejo otroka, na spletno stran in tako se je rodil Parent’s Guide to Cord Blood.

Dr Aleksandar Antović, medicinski direktor Bio Save Fondacije,
Frances Verter, ustanoviteljica in direktorica Parent’s Guide to Cord Blood Foundation i
Nebojša Petrović, predsednik Bio Save Fondacije

 

Leta je bila spletna stran moj hobi, medtem ko sem delala za NASO. Leta 2006 sem se odločila, da bom uradno registrirala Parent’s Guide to Cord Blood kot ne-profitno organizacijo, ki je to uradno postala leta 2007. V teh letih sem pričela delati izključno samo za organizacijo. Ker še vedno rada opravljam raziskave, je to tudi zapisano v misiji fundacije in tako smo objavili številne zdravstvene članke o statistikah kliničnih študij, ki uporabljajo popkovnično kri in ostale matične celice novorojenčkov.

 

Kakšne so razlike na področju matičnih celic od takrat, ko ste pričeli do danes?

V zgodnjih dneh shranjevanja popkovnične krvi je bila popkovnična kri uporabljena samo za transplantacijo matičnih celic. Javne banke popkovnične krvi so omogočile zdravnikom transplantologom nov vir za presadke matičnih celic. Družinske banke matičnih celic so bile kritizirane zaradi ‘’špekulacije’’ kajti redko je, da imajo otroci raka ali gensko bolezen, ki se zdravi s transplantacijo matičnih celic.

Področje se je v zadnjem desetletju dramatično spremenilo, ker se popkovnična kri od leta 2005 uporablja za pridobljene nevrološke bolezni kot je cerebralna paraliza in avtizem.  Do danes je bilo veliko kliničnih študij, ki testirajo terapijo z matičnimi celicami za pridobljene nevrološke bolezni. Jasno je, da ta tip terapije pomaga nekaterim pacientom toda nadaljnje raziskave poskušajo razjasniti mnoga vprašanja: kako izmeriti uspešnost terapije z matičnimi celicami,  katere matične celice so najboljše, v kakšni količini in s kakšnim tipom vnosa. Te raziskave bodo po vsej verjetnosti trajale vsaj še desetletje ali dve.

Uporaba popkovnične krvi za zdravljenje pridobljenih nevroloških bolezni je revolucionarna, kot pravi dr. Joanne Kurtzberg, pionirka na tem novem področju. Večina enot popkovnične krvi iz družinskih bank se danes uporablja za ta tip terapij. Sprva so bila nevrološka stanja zdravljena samo z otrokovo lastno popkovnično krvjo, nato je bilo dokazano, da je sorojenčeva popkovnična kri tudi varna in upamo, da bo nekoč možno uporabiti popkovnično kri tujega darovalca. Toda iz desetletij raziskav vemo, da so sorodni darovalci vedno primernejši pri terapijah z matični celicami, tako da to novo področje upravičuje vrednost družinskih bank popkovnične krvi. Straši bi morali shraniti popkovnično kri vseh svojih otrok, če je le to možno, tako da lahko v primeru, ko otrok potrebuje terapijo z matičnimi celiami, eden od sorojencev daruje svojo popkovnično kri.

 

Koliko bank deluje na svetu in koliko vzorcev shranjujejo? Ali je več zasebnih ali javnih bank?

Parent’s Guide to Cord Blood Foundation je edina organizacija na svetu, ki sledi obema, javnim in zasebnim bankam. Danes je približno 192 neodvisnih družinskih bank z operativnimi laboratoriji, ki delujejo na več kot 150 dodatnih lokacijah preko poslovnih parterjev. Mnoga poročila precenjujejo število družinskih bank, ker štejejo vsako podjetje s spletno stranjo kot banko, medtem ko mi ločujemo marketinške partnerje od bank z lastnimi laboratoriji.

Na svetu obstaja danes približno 170 javnih bank popkovnične kri. Nekatere od njih ne zbirajo darovane krvi, toda mi vključujemo vse banke, ki sproščajo vzorce za transplantacije iz svojega inventarja. Naš seznam vključuje hibridne banke, ki shranjujejo vzorce tako za javno kot zasebno uporabo.

 

Parent’s Guide to Cord Blood Foundation je edina organizacija na svetu, ki beleži inventar družinskih bank popkovnične krvi. Ocenjujemo, da je vsaj 6,9 milijonov vzorcev shranjenih v zasebnik bankah. Za primerjavo, zadnje letno poročilo od World Marrow Donor Association (WMDA) ocenjuje svetovni inventar javnih bank popkovnične krvi na 756 tisoč.

Za otroke je verjetnost uporabe popkovnične krvi veliko večja za regenerativne terapije kot za zdravljenje rakavih obolenj. V ZDA je verjetnost, da bo otrok potreboval terapijo z matičnimi celicami od rojstva pa do 20 leta starosti 3 proti 5000. Po drugi strani pa je verjetnost pojava avtizma v ZDA je 1 na 59 rojenih otrok.

 

Kje vidite matične celice čez 30 let?

Moje osebno prepričanje je, da bodo terapije z matičnimi celicami sledile zgodovini uporabe antibiotikov. Ko je bil prvi antibiotik, penicilin, odkrit leta 1928, ni nihče razumel kako deluje, toda jasno je bilo, da ima moč rešiti življenja. V desetletji raziskav so znanstveniki postopoma odkrili več antibiotikov in določili njihov način delovanja. Danes se antibiotiki redno uporabljajo do točke, ko so že preveč izkoriščani in so nekatere bakterije že postale odporne na standardne antibiotike.

Pri terapijah z matičnimi celicami smo na točki, ki je podoba zgodnjem odkrivanju antibiotikov. Vemo, da matične celice delujejo, vendar še ne razumemo v popolnosti kako delujejo, za katere diagnoze so optimalna terapija ali kako jih učinkoviti proizvesti v velikih količinah. Predvidevam, da bodo matične celice postale rutinska tehnologija v medicini v naslednjih 30-tih letih.

 

Link: https://parentsguidecordblood.org/en

 

Ne spreglejte posebne ponudbe ob svetovnem dnevu popkovnične krvi! 

Do konca novembra podarjamo 20 let shranjevanja matičnih celic na vse pakete za dobo 30 let, brezplačno.

Preberite več in si pravočasno zagotovite dodatnih 20 let: tukaj 

 

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in FamiCord  – KLIKNITE TUKAJ