Top 10 bank matičnih celic na svetu

Parent’s Guide to Cord Blood (vodnik za starše za shranjevanje matičnih celic) sledi področju shranjevanja popkovnične krvi že od leta 1998. Poročila se objavljajo enkrat na določeno število let zato, ker je izredno težko pridobiti natančna poročila. V tabeli so podani relevantni podatki podjetij, to so podatki, ki so pridobljeni s strani pooblaščenih predstavnikov podjetij ali poročil družbenikov javnih podjetij. Niso pa upoštevani podatki iz reklam in medijev.

Izvorna celica je kot del BioSave skupine postala ekskluzivni partner največje banke matičnih celic v Evropi - Famicord Group. Famicord group je na seznamu 5. največja banka na svetu. 

Ne obstaja en poslovni model, ki bi dominiral med desetimi najboljšimi bankami matičnih celic: nekatere od njih so vezane na en laboratorij, medtem ko druge uporabljajo več laboratorijev. Nekatere so prisotne le v eni državi, druge so mednarodne. Obstajajo banke, katerih rast je rezultat večih prevzemov. Pri nekaterih bankah shranjevanje tkiva popkovine zavzema največje število celotnega inventarja. Nobena od bank nima velikega števila enot popkovnične krvi, ki bi bile darovane v javni register.

 

 

Skupno število enot popkovnične krvi in popkovničnega tkiva v TOP 10 bankah je 4 milijone. Za primerjavo, Parent's Guide to Cord Blood ocenjuje, da je skupno število vseh enot na svetu preko 6.75 milijonov. To pomeni, da je več kot 60% svetovne rezerve matičnih celic novorojenčkov v rokah teh 10 bank.

 

Tokom zadnjih treh let je bilo več poročil o konsolidaciji na tem področju. Parent's Guide to Cord Blood je potrdil, da je število operativnih bank za matične celice padlo za približno 10% ampak je še vedno približno 200 laboratorijev na svetu. Prišlo je do konsolidacije glede lastništva bank, pri čemer se je več bank pridružilo ti. bančnim skupinam. Ko se ena banka pridruži skupini, običajno zapira posamična mednarodna marketinška predstavništva, ki so v nasprotju z interesi skupine, in je tako v nekaterih krogih zmanjšanje števila marketinških predstavništev napačno tolmačeno kot zmanjšanje števila bank.

 

10 bank – poskus.jpegTokom zadnjih treh let je bilo več poročil o konsolidaciji na tem področju. Parent's Guide to Cord Blood je potrdil, da je število operativnih bank za matične celice padlo za približno 10% ampak je še vedno približno 200 laboratorijev na svetu. Prišlo je do konsolidacije glede lastništva bank, pri čemer se je več bank pridružilo ti. bančnim skupinam. Ko se ena banka pridruži skupini, običajno zapira posamična mednarodna marketinška predstavništva, ki so v nasprotju z interesi skupine, in je tako v nekaterih krogih zmanjšanje števila marketinških predstavništev napačno tolmačeno kot zmanjšanje števila bank.

 

 

V tem trenutku mora imeti banka matičnih celic shranjenih preko 200 tisoč enot, da bi prišla med 10 najboljših bank in ker vse te banke rastejo, se bo ta meja zviševala.

 

 

 

 

vir: Parent's Guide to Cord Blood