Matične celice popkovnične krvi za zdravljenje hepatitisa

Skupna študija raziskovalcev Univerze Granada in Univerze Leon je dokazala, da se matične celice iz popkovnične krvi lahko uporabijo za zdravljenje bolezni jeter kot je hepatitis.

Rezultati študije so objavljeni  v časopisu Cell Transplantation. Dr. Luis G. Fontana,  glavni strokovnjak in vodja študije je z ekipo molekularnih biologov in kolegi preizkusil terapijo na miškah z metodo neposrednega vbrizgavanja matičnih celic v hepatično veno in po določenem obdobju odkril,  da je prišlo do obnavljanja poškodovanih jetrnih celic kot tudi povečane aktivnosti jetrnih encimov, kar je nakazovalo na delovanje terapije in na to, da si je bolni organ opomogel.

Jetrne bolezni  so zelo pogoste in najboljša terapija do sedaj je bila presaditev organov, ki zahteva veliko časa, dolgoročno jemanje zdravil proti zavrnitvi organov in manjše možnosti, da se tak presadek prime. Terapija z matičnimi celicami bi se lahko pokazala za odlično alternativo pri zdravljenju hepatitisa, raka jeter in drugih motenj delovanja tega organa.

Vir: http://www.stemcellresearchnews.net/news_frame.asp?article=46e23026-2676-4949-9f7e-93ba83dab423&title =Umbilical%20Cord%20Blood%20Stem%20Cells%20May%20Be%20Used%20to%20Treat%20Hepatitis