Vprašanja in odgovori: Zakaj shraniti matične celice

Kakšno korist ima moj otrok od shranjevanja krvi iz popkovine?

Popkovnična kri daje vam in vašemu otroku večjo varnost. Trenutno potekajo raziskave zdravljenj tipičnih bolezni, ki se pojavljajo v starosti - srčni infarkt, možganska kap, ateroskleroza in diabetes. Če shranite popkovnično kri svojega otroka, boste vedeli, da so matične celice na voljo, ko jih potrebujete in da mu boste zagotovili odprto možnost zdravljenja – ne glede na starost.

Če je kri iz popkovine tako dragocena, zakaj je ne hrani vsak?

Ljudje niso dovolj seznanjeni s tehnologijo ter postopkom in se zaradi tega ne odločijo za ta korak. Razlog je seveda tudi to, da je hranjenje matičnih celic drago. Zaradi tega Izvorna celica nudi staršem ugodne možnosti plačevanja, za nekaj več kot 80 EUR mesečno. Pogovorite se z nami – mi bomo našli najboljšo rešitev za vas.

Ali lahko matične celice koristijo tudi staršem in sorojencem?

Načeloma, da. Ključnega pomena je, da se tkiva ujemajo. Podobno je v primeru darovanja organov. Samo če se značilnosti tkiva darovalca in prejemnika ujemajo, po transplantaciji ne pride do nevarne reakcije zavrnitve presadka. Verjetnost, da bo kri iz popkovine odgovarjala tudi staršem, je na žalost le enoodstotna. Zagotovo pa so možnosti večje pri uporabi vzorca pri sorojencih. V tem primeru je verjetnost ujemanja 25%. V primeru uporabe vzorca za družino, Vita 34 opravi HLA tipizacijo.

Zakaj je moj zdravnik skeptičen glede shranjevanja popkovnične krvi?

Izvorna celica je v pogovorih z zdravniki ugotovila, da ti večinoma niso skeptični glede shranjevanja matičnih celic iz  popkovnične krvi. Zdravniki so v resnici zelo radovedni in želijo celovite ter podrobne informacije. Izkazalo se je, da so sprva skeptični zdravniki, po pogovorih s strokovnjaki ali po izobraževalnih predavanjih postali bolj dovzetni za te novosti. Če mislite, da želi vaš zdravnik o tem izvedeti več, mu bomo z veseljem posredovali aktualne informacije o shranjevanju in uporabi matičnih celic.

Ali so bile matične celice iz popkovnične krvi že uporabljene?

Da, že tisočkrat. Na Japonskem in v Ameriki, ki sta vodilni na tem področju, se danes za zdravljenja celo pogosteje uporablja popkovnična kri kot kostni mozeg. Zdravijo se rakava obolenja, presnovne bolezni kot tudi možganske poškodbe. Zdravniki iz celega sveta so potrdili našo kakovost. V Nemčiji poleg Vite 34 ne obstaja banka, ki bi že uporabila svoje vzorce popkovnične krvi.

Zaradi česa bi bile lastne matične celice prva izbira?

Telo lahko optimalno sprejme lastne matične celice in iz njih pridobljene nove celice. Tuje matične celice imajo drugačne značilnosti in zaradi tega povzročajo reakcijo zavrnitve presadka, prejemnik celic pa mora celo življenje jemati zdravila proti zavrnitveni reakciji. Če zdravljenje to dovoljuje, se vedno raje uporabijo lastne matične celice. Izjema je uporaba pri zdravljenju levkemije. V tem primeru se raje uporabi ujemajoč vzorec matičnih celic družinskega člana. Skupaj z matičnimi celicami se na pacienta prenese tudi darovalčev zdrav imunski sistem. Nov imunski sistem napada in uničuje celo posamezne obolele celice, ki so še ostale.

V čem je prednost matičnih celic iz popkovnične krvi pred matičnimi celicami kostnega mozga?

Uspešnost zdravljenja je zagotovo odvisna od starosti matičnih celic. Mlajše kot so matične celice, večji učinek imajo. Nove raziskave kažejo, da se bolezni, ki pridejo zaradi staranja kot npr. ateroskleroza pojavijo šele, ko matične celice pacienta postanejo prestare, da bi same popravile poškodbe. Zaradi tega so lahko darovalci kostne mozga samo ljudje med 25 in 45 letom. Morate vedeti: Vita 34 vse pripravke hrani kot celotno kri. Na ta način se izognemo izgubi dragocenih matičnih celic in komponent popkovnične krvi, ki se danes še ne uporabljajo. S tem zagotavljamo, da je vsakemu otroku na voljo maksimalno število celic.

Ali je odvzem krvi iz popkovine zapleten?

Ne, ravno nasprotno. Ravno zaradi preproste in varne metode odvzemanja krvi je popkovina tako zanimiv vir matičnih celic. Ko se vaš otrok rodi in se popkovina prereže, se kri odvzame, ko je ta še povezana s placento. Mati in otrok pri tem ne čutita ničesar.

Ali lahko popkovnično kri odvzemajo povsod?

Izvorna celica je v Sloveniji izvedla usposabljanje in imamo ustrezna dovoljenja pristojnih organov. Zato je v vseh porodnišnicah možen odvzem krvi iz popkovine, saj je Izvorna celica v vseh porodnišnicah izvedla izobraževanje zdravstvenega osebja.

Kaj se zgodi, ko moj otrok potrebuje matične celice?

Vita 34 ima lasten laboratorij, ki dela vsak dan, kot tudi zanesljivega kurirja, ki je na voljo 24 ur na dan. V primeru, da je potrebno hitro reagirati, Vita 34 v najkrajšem možnem času dostavi matične celice v katerokoli kliniko v Evropi – seveda po dodatnih kontrolnih in podrobnih  preiskavah popkovnične krvi. V večini primerov, kjer je prišlo do uporabe vzorca shranjenega pri Viti 34, je bila strokovna ekipa že nekaj mesecev pred določenim datumom transplantacije matičnih celic v kontaktu s starši in zdravniki.

Ali bo vzorec popkovnične krvi zadosten za zdravljenje tudi ko bo otrok odrastel?

Tudi odrasle ljudi se lahko zdravi s popkovnično krvjo. Pri odraslih pacientih je uspešna vsaka tretja transplantacija. Po odvzemu krvi se podrobno določi število celic v vzorcu. Tudi v primeru, ko to število ni optimalno za odraslo osebo, obstajajo dobre možnosti za uspešno zdravljenje, ker nove metode omogočajo razmnoževanje matičnih celic. Trenutno se te metode še ne uporabljajo pri ljudeh, vendar ko bo vaš otrok odrasel, bo to že rutina.