Zakaj shraniti matične celice?

Kaj ima moj otrok od tega, da shranimo matične celice iz popkovnične krvi?

Matične celice iz popkovnične krvi omogočajo vam in vašem otroku dodatno varnost. Trenutno se preučujejo terapije za zdravljenje tipičnih bolezni, ki pridejo s starostjo - srčni infarkt, možganska kap, arteroskleroza ali diabetes. Če shranite otrokove matične celice, veste, da bodo na voljo, ko jih otrok potrebuje in mu tako omogočite dodatno možnost zdravljenja – ne glede na starost.

 

Če je popkovnična kri tako neprecenljiva, zakaj je ne shranjujejo vsi?

Ker danes ljudje še vedno ne vedo dovolj o tej možnosti in se ne odločajo za shranjevanje, saj nimajo zadostnega znanja. Dodaten razlog je tudi to, da shranjevanje matičnih celic stane. Zato Izvorna celica ponuja vsem staršem ugodne načine plačila (link na financiranje). Pogovorite se z nami in skupaj bomo našli za vas najprimernejšo rešitev.

 

Ali lahko matične celice uporabimo tudi za starše, brate ali sestre?

Načeloma da. Ključno pa je, da se značilnosti tkiva ujemajo, podobno kot pri darovanju organa. Le če se značilnosti tkiva darovalca in prejemnika ujemajo, po presaditvi ne nastopi zavrnitvena reakcija. Verjetnost, da se popkovnična kri ujema s starši, je 50%. Zato pa so možnosti za zdravljenje sorojencev večje. Tukaj je možnost ujemanja do 80%.

 

Zakaj je moj zdravnik skeptičen, kadar je v vprašanju shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi?

V neposrednih pogovorih smo ugotovili, da zdravniki praviloma niso skeptične glede shranjevanja matičnih celic. Pravzaprav so zelo vedoželjni in želijo izčrpne ter poglobljene informacije. Izkazalo se je, da so najbolj skeptične zdravniki po strokovnih srečanjih in dodatnih izobraževalnih dogodkih najbolj odprti in naklonjeni tej temi. Če dobite občutek, da bi vaš zdravnik želel izvedeti več, mu bomo z veseljem podali aktualne informacije na temo shranjevanja in uporabe matičnih celic.

 

So bile matične celice iz popkovnične krvi že kdaj uporabljene v medicini?

Da, že več tisočkrat. Na Japonskem in v ZDA, ki sta vodilni na tem področju, je zdravljenje s popkovnično krvjo celo pogosteje uporabljeno kot zdravljenje s celicami iz kostnega mozga. Matične celice se uporabljajo za zdravljenje raka, bolezni metabolizma ter poškodbe možganov. Zdravniki širom sveta so z uporabo matičnih celic iz popkovnične krvi potrdili našo kakovost.

 

Zakaj so lastne matične celice prva izbira?

Telo lahko optimalno sprejme lastne matične celice, kot tudi iz njih pridobljene nove celice. Tuje matične celice imajo drugačne karakteristike in zaradi tega vedno povzročijo reakcijo zavrnitve presadka. V kolikor terapija to dovoljuje, s evedno preferirajo lasnte matične celice. Izjema je zdravljenje levkemije. Tukaj se rajši uporabi kompatibilen vzorec matičnih celic darovalca iz družine, ker obstajan največja možnost za ujemaje karakteristik tkiva. skupaj z matičnimi celicami pacienta se prenese darovalčev zdrav imunski sistem. Nov imunski sistem napada in uničuje tudi posamezne obolele celice, ki so še ostale.

 

Kje so prednosti popkovnične krvi pred celicami iz  kostnega mozga?

Znanstveniki vedo, da je uspeh zdravljenja ključno povezan s starostjo matičnih celic. Mlajše kot so, več so sposobne. Najnovejše študije celo razkrivajo, da se različne s starostjo povezane bolezni kot je arteroskleroza pojavijo le, ko so matične celice nekega človeka prestare, da bi lahko same popravile škodo. To je tudi razlog, da so darovalci kostnega mozga lahko samo ljudje stari med 18 in45 let.

 

Ali je odvzem popkovnične krvi zahteven?

Ne, prej nasprotno. Gre pravzaprav za preprost in varen odvzem, kar dela popkovnično kri tako zanimiv vir matičnih celic. Ko se vaš otrok rodi in je popkovnica prerezana, se kri odvzame iz ostanka popkovnice, ki se še drži posteljice. Niti mati niti otrok pa ne čutita ničesar.

 

Ali se lahko popkovniča kri odvzame povsod?

Izvorna celica ima z vsemi slovenskimi porodnišnicami dogovor o odvzemu popkovnične krvi in tkiva. Izvedli smo tudi izobraževanjae osebja v vseh porodnišnicah, da zagotovimo strokoven odvzem.

 

Kaj se zgodi, ko moj otrok potrebuje matične celice?

PBKM ima svoj lasten laboratorij, ki dela vsak dan in zanesljivega kurirja, ki je dosegljiv 24 ur na dan vsak dan v letu. V kolikor se mora hitro odreagirati, PBKM dostavi matične celice v čim krajšem roku  v katerokoli kliniko v Evropi – seveda pa je pred tem kri temeljito testirana. V večini primerov, kjer so do sedaj uporabili popkovnično kri, smo bili v stiku s starši in zdravniki kar nekaj mesecev pred datumom presaditve matičnih celic.

 

Ali bo vzorec matičnih celic iz popkovnične krvi bil zadosten za zdravljenje, ko bo otrok odrastel? 
Pravilo pravi, da se s celicami iz popkovnične krvi lahko zdravi tudi odrasle. Pri odraslih pacientih uspe vsaka tretja transplantacija. Po odvzemu popkovnične krvi se natančno določi število celic v vzorcu. Vendar v primeru, da to število ni optimalno za odraslo osebo, obstajajo dobre možnosti za uspešno zdravljneje, saj nove metode omogočajo namnoževanje matičnih celic. trenutno se te metode še ne uporabljajo pri ljudeh, vendar no boš vaš otrok odrastel, bo to že rutina.