Vprašanja in odgovori: Zakaj Vita 34?

Za kakovostno obdelavo matičnih celic poceni genetika ne obstaja

Pred 20-timi leti je v Evropi obstajala le ena zasebna banka popkovnične krvi: Vita 34.

Danes  imajo starši, ki želijo shraniti matične celice, težavo pri izbiranju med Vito 34 in ostalimi bankami. Verjetno si tudi vi ne želite kri svojega otroka samo zamrzniti, ampak želite zagotovilo, da bodo matične celice v primeru potrebe na voljo za transplantacijo.

Zakaj bi v tem primeru bila Vita 34 tudi danes vaša najboljša izbira?

Odločitev o tem, ali se bodo uporabile mlade, pluripotentne matične celice, da bi rešil življenje, sprejema zdravnik. On zdravi in nosi odgovornost. Zdravniku je pomembna visokokakovostna obdelava matičnih celic, podrobna zdravstvena anamneza in dovoljenje regulativnih organov v skladu z zakonom o zdravilih in medicinskih pripomočkih.

Dovoljenje za shranjevanje matičnih celic imajo vse banke za shranjevanje popkovnične krvi. Dovoljenja za uporabo matičnih celic za zdravljenje vašega otroka, njegovih sorojencev ali za darovanje  pa vse banke nimajo.

Trenutno so v Sloveniji  registrirani dve samostojni podružnici celičnih bank v Evropi. Na željo mnogih bodočih staršev vam predlagamo 10 vprašanj, ki bi jih bilo treba postaviti drugim bankam. Odgovori so vam lahko v pomoč pri sprejemanju pomembne odločitve, komu zaupati nekaj tako dragocenega.

Vprašanja zajemajo resnično pomembne informacije v resnih situacijah, tako da lahko primerjate banke med seboj. Pole tega vam dajemo tudi odgovore Vite 34.

Gremo po vrsti:

1. Koliko let izkušenj ima banka na področju hranjenja krvi?

Vita 34 je z 20 let izkušenj najstarejša zasebna banka matičnih celic v Evropi.

2. Koliko strank je do sedaj zaupalo matične celice v hranjenje?

Vita 34 ima več kot 140.000 strank.

3. Ali ima banka GMP standard?

Vita 34 je kot prva zasebna banka v Evropi pričela z delom po GMP standardih.

4. Koliko izkušenj ima banka pri uporabi popkovnične krvi pri zdravljenju otrok (in bolnega sorojenca)?

Vita 34 ima največje število zdravljenj z matičnimi celicami, celo 30 , kar je več kot imajo vse ostale zasebne banke v Evropi skupaj.

5. Ali se naredi družinska anamneza bolezni?

Zaradi prizadevanja za čim jasnejšo sliko o kakovosti pripravka popkovnične krvi in možnosti uporabe, Vita 34 naredi anamnezo družinske zgodovine bolezni pred rojstvom. Ta zajema 33 vprašanj, kot tudi oceno zdravstvene anamneze matere in otroka po porodu, ki zajema 25 vprašanj.

6. Ali se lahko pripravki iz popkovnične krvi, shranjeni pri Viti 34, uporabljajo za zdravljenje z matičnimi celicami?

Vita 34 ima dovoljenje za zdravljenje z matičnimi celicami, tako za otroka (avtologno) kot za sorojence (alogensko), kakor tudi za pomoč drugim (donacija).

7. Ali se prevoz krvi opravlja le med tednom ali tudi ob vikendih in praznikih ter na kakšen način?

Za čim večje število celic in za čim boljšo kakovost je potrebno kri v čim krajšem času dostaviti iz porodnišnice do banke. Izvorna Celica organizira prevoz krvi 365 dni na leto preko Der Kurier-a (specializirana služba za prevoz sanitetnega materiala) in DHL-a.

8. V primeru potrebe po zdravljenju, kdo krije stroške prevoza matičnih celic na kliniko, kjer bo zdravljenje potekalo?

Vita 34 je edina banka, ki ima svojo ekipo za transplantacijo. Strokovno medicinsko osebje pripelje  popkovnično kri na kliniko, kjer bo potekalo zdravljenje. Na samem kraju se vzorec pripravi za zdravljenje in posreduje lečečemu zdravniku. Vita 34 za ta namen uporablja lastno mobilno ''Clean room'' tehnologijo. Ta storitev je brezplačna.

9. Kakšna je kakovost seta za prevoz kri? Prosite jih, naj vam pokažejo, kako set izgleda.

Set za prevoz krvi Vita 34 ima dva termometra, od katerih eden meri temperaturo vsakih 90 minut. Set za prevoz krvi Vita 34 je na testu temperaturne obremenitve TÜV dobil najboljše ocene in dosegel prepričljivo prvo mesto (TÜV - Nemška organizacija za tehnični nadzor).

10. Ali so matične celice mojega otroka zavarovane v primeru plačilne nesposobnosti banke?

Vita 34 ima garancijo zavarovalnice HDI - Gerling, Nemčija, za nadaljnje hranjenje v primeru insolventnosti za obdobje 50 let.

 

Zaradi vsega navedenega bi se morali pri izbiri banke za hranjenje popkovnične krvi prepričati o njeni kakovosti, izkušnjah in pridobljenih dovoljenjih regulativnih organov ter pristojnosti, saj je zdravje vašega otroka za vas dragoceno.

Dobro je hraniti matične celice, vendar je še bolje, da jih lahko v primeru potrebe tudi uporabite!