PREDNOSTI IN SLABOSTI DOJENJA IN ADAPTIRANEGA MLEKA: osebna izpoved matere

Da, materino mleko je najboljše za otroka, to vemo vsi. Vendar pa obstajajo tudi mame, ki ne morejo dojiti, mame, ki ne želijo dojiti ali pa je morda otrok intoleranten na mamino mleko. Preberite osebno izpoved matere, ki kombinira dojenje in hranjenje z adaptiranim mlekom, ki je izpostavila prednosti in slabosti obeh načinov hranjenja otroka.

 

PREDNOSTI IN ''SLABOSTI'' DOJENJA

 

POGOSTOST

Dojenčki, ki se dojijo, jedo pogosteje. V četrtem mesecu svojega sina še naprej dojim na vsaki dve uri, kar moj pediater meni, da je normalno. Pred spanjem, med peto in deveto uro zvečer, ga hranim tudi na vsako uro. Tako se počutim kot da konstantno dojim.

PREBAVA

Odvaja veliko blata. Kar se tiče mojega sina, je to po vsakem dojenju. Dojenčki z naravno prehrano lahko tudi več kot 12-krat na dan praznijo črevo in to po večini v tekočem stanju. Moj otrok bljuva pogosteje kot sem pričakovala, glede na to da sem slišala, da je mleko lahko za prebavni sistem. V vsakem primeru je srčkan deček, ki zahteva pogosto menjevanje oblačil.

CENA

Presenetljivo je, da dojenje ni nujno cenejše od adaptiranega hranjenja. Seveda ne kupujemo materinega mleka, ampak z možem sva preračunala, da sva kupila veliko več plenic in robčkov. Prav tako moram nenehno uporabljati kreme in blazinice za bradavice, pa tudi nedrčke in majice, ki so prilagojene za dojenje, da mi je lažje. Tudi črpalke za dojenje in ostali dodatki niso poceni. V vsakem primeru je dojenje udobno, vendar ne poceni.

PREDNOSTI

Kadar sem doma, ni nič bolj pomembnega od dojenja. Moj otrok joče, jaz ga podojim in takoj je srečen. Dojim ga v vsakem prostoru v hiši, med vsemi možnimi aktivnostmi, od branja in skrbi za ostale otroke, do gledanja televizije in hranjenja. Vendar, ko sem v javnosti, dojenje ni najbolj prijetna stvar. Moj sin postane zelo nervozen, če se poskušam pokriti. Običajno končam v avtu, kar nas izolira in je zelo dolgočasno. V takih primerih raje hranim s steklenico, ampak sovražim, da moram mleko izčrpati.

KAKO TO VPLIVA NAME

Rada dojim, vendar dojenje s seboj prinese tudi težke trenutke. Na koncu dneva se počutim izpito in  izčrpano. Včasih me malce žalosti, da sem edina, ki lahko doji otroka. Težko je sprejeti, da moje telo po devetih mesecih nosečnosti še vedno pripada otroku in da moram paziti koliko kave bom popila. In vsa ta indijska pekoča hrana, ki sem jo pojedla včeraj? Ja, to se sploh ni dobro izšlo. Dojenje me dodatno sestrada in tako poleg vsega ne morem izgubiti vse te prekomerne teže po porodu. Moja čustva glede dojenja nenehno nihajo med ponosom in grenkobo. Moje telo je bodisi polno mleka, bodisi  popolnoma izčrpano in brez energije. Ali niso poporodni hormoni dovolj?

BONUS INFORMACIJA

Materino mleko ne pušča madežev na oblačilih. To je olajšanje, saj mi mleko pogosto teče medtem ko spim in včasih se razliva naokoli, kadar je moj sin nemiren.

PREDNOSTI IN ''SLABOSTI'' ADAPTIRANE FORMULE

POGOSTOST

Na začetku dojenčki, ki se hranijo z adaptiranim mlekom, zaužijejo mleko na vsake dve uri, vendar se lahko po mojih izkušnjah to kmalu podaljša na vsake tri ure. V vsakem primeru vam hranjenje zagotovo vzame večino dneva, ko imate novorojenčka.

PREBAVA

Dojenček, ki se hrani z adaptirano formulo odvaja blato manj pogosto od dojenčka, ki se doji, vsaj iz mojih izkušenj, vendar ker je lahko to odvajanje po koščkih, je lahko precej neugodno. V mojem primeru bljuvanje ni pogosti pojav, ampak spet je vsak otrok drugačen.

CENA

Adaptirane formule so lahko drage. Da ne govorimo o ceni dodatkov, kot so steklenice, sušilna stojala, posodica za potovanje, in če želite, lahko k temu dodate tudi grelec za steklenice. Rekla bi, da ne glede na kakšen način hranite otroka, ni poceni. 

PREDNOSTI

Merjenje in priprava flaške je prava muka, še posebej, če je moj otrok lačen in živčen. Še vedno se spomnim kolikokrat so se mi tresle roke in kako hitro mi je bilo srce medtem ko sem pripravljala flaško in je on jokal v ozadju. Poskušala sem različne metode, ki bi mi olajšale ta proces, od priprave v ogromni posodi, do tega, da nalijem pripravljeno mleko v nekaj steklenic, ki jih potem samo ogrevam. Sčasoma je postalo enostavneje, ampak nikoli lahko in brez živčnosti.

KAKO TO VPLIVA NAME

Vedno se počutim krivo, če ne dojim, čeprav vem, da je adaptirana formula dobra izbira zame in za otroka. Poleg tega uživam v hranjenju na ta način in ne skrbi me, da nisem dovolj povezana s svojim otrokom. Všeč mi je, da ima tudi moj mož možnost, da nahrani otroka, prav tako kot tudi varuška, babica ali dedek. Počutim se, kot da sem svoje telo hitreje povrnila v prejšnje stanje in da sedaj lahko pijem in jem to kar želim, moje bradavice pa niso boleče ves čas. Seveda imam otročka vedno v naročju in ni tako, da sedaj uživam v samoti.   

BONUS INFORMACIJA

Adaptirano mleko na oblačilih pušča madeže, tako da je veliko lepih oblačilc uničenih na ta način. 

 

Na koncu dneva niti en otrok, niti ena mama ali prehrana ni enaka in vsak način ima svoje prednosti in slabosti. Karkoli je najboljše za vas in vašega otroka, je zagotovo najboljša izbira in če vam ne gre, poiščite pomoč strokovnjaka.

 

BESEDA STROKOVNJAKA

Dojenje predstavlja najenostavnejši, najbolj zdrav in najbolj ekonomičen način zagotovitve, da so vse potrebe novorojenčka izpolnjene s pravilnim prehranjevanjem. Materino mleko je potreba vsakega novorojenčka, dojenčka in otroka do konca drugega leta. Sestava in količina materinega mleka sta prilagojena starosti in potrebam otroka.

 

Dojenje ni izključno odgovornost žensk – zaščita, spodbujanje in podpora je kolektivna družbena odgovornost. Podporo materam, ki dojijo je mogoče zagotoviti na različne načine. Tradicionalno podporo zagotavlja ozka, a tudi širša družina. Vendar je potrebna tudi podpora širšega okolja, poleg zdravstvenih delavcev in svetovalcev za dojenje, do podpore prijateljev, kot tudi celotne skupnosti.  

 

Vir: Yumama.com; adaptirano: Bebologija.rs

 

NE SPREGLEJTE!

V najbolj ženskem mesecu tudi Izvorna celica slavi vašo ženskost in vam poklanja darilo, da ga boste lahko ve poklonile vašemu dojenčku.

 

Izvorna celica v mesecu MARCU podarja posebne popuste na vse pakete KLASIK (popkovnična kri):

-          300 € na plačilo v celoti

-          200 € na plačilo na obroke

ter na vse paketke PREMIUM (popkovnična kri in tkivo)

-          400 € na plačilo v celoti

-          250 € na plačilo na obroke

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in Vita 34  – KLIKNITE TUKAJ

 

Ponujamo Vam možnost izbire med obdobji hrambe 20, 30, 40 ali 50 let, z možnostjo odplačevanja na 3, 6, in12 enakih mesečnih obrokov brez obresti ter 24 mesečnih obrokov z obrestmi z identičnim prvim obrokom 300 € oz. 600 € za dvojčke.

 

Uporabne povezave:

Cenik –  KLIKNITE TUKAJ

Ogled laboratorija podjetja Vita 34 – KLIKNITE TUKAJ

Oblikujte si svoj paket - KLIKNITE TUKAJ

Oglejte si video: In kako vse skupaj poteka? - KLIKNITE TUKAJ

 

Ne spreglejte: Genske preventivne preiskave – KLIKNITE TUKAJ

 

Za dodatne informacije, vprašanja in naročilo storitve smo vam na voljo – TUKAJ