Dobro je vedeti: Kaj pričakovati po vaginalnem porodu

Poporodno obdobje je za žensko čas okrevanja po nosečnosti in porodu, njeno telo pa gre skozi različne faze. Krvavitve, dojenje, bolečine in veliko čustvenih sprememb.

Deset odgovorov na vprašanja, ki si jih številne bodoče matere najpogosteje zastavljajo.

 

1. Kako dolgo bom krvavela?

Vaginalna krvavitev lahko traja do šest tednov po porodu, pri večini žensk pa preneha prej. Prvih nekaj dni po porodu je kri svetlo rdeče barve in bo približno videti kot menstruacija. Morda boste opazili tudi večje strdke, ki se bodo pojavili ob spremembi iz sedečega ali ležečega položaja, kar je povsem normalno. Ko se nahajate v enem položaju, se kri nabira v nožnici in se naenkrat izteče ob spremembi položaja. Če pa je vložek v celoti poln v manj kot eni uri, je pomembno, da obiščete zdravnika.

Tri do štiri dni po porodu bo krvavitev počasi oslabela in postala temno rdeče nato pa rjavkaste barve. Od osem do deset dni kasneje se bo vaš izcedek počasi obarval rumeno-belo.

Če se zgodi, da vaš izcedek ponovno postane rdeč in se zgosti, vam telo morda narekuje, da ste se preveč naprezali in da potrebujete več počitka. Krvavitve, ki se okrepijo in so rdeče barve dlje kot deset dni, so nenavadne, zato se posvetujte z zdravnikom.

 

2. Ali so strdki normalni med krvavitvijo?

Občasni, majhni strdki so povsem običajni, z izrazom majhni mislimo na strdke velikosti manjših kovancev. Krvni strdki so temno rdeče barve in v želatinasti obliki. Ko se strdek pojavi, spremljajte, kaj se dogaja z vašim telesom in kakšna je krvavitev. Čeprav se to zgodi zelo redko, lahko del posteljice ostane v maternici, zato se pred odpustom iz porodnišnice opravi kontrolni ginekološki pregled. Če se vam zdi, da nekaj ni v redu, ko zapustite porodnišnico in se krvavitev okrepi, poiščite nasvet zdravnika.

 

3. Kako skrbeti za rano?

Seveda nimajo vse ženske po porodu šive ampak v kolikor jih imate, morajo ostati čisti in suhi, da zmanjšate možnost infekcije. Uporabite steklenico mlačne vode, da se lažje očistite po uporabi stranišča. Če vas šivi med uriniranjem zelo pečejo, poskusite s pomočjo brizganja vode med uriniranjem zmanjšati bolečino, nato pa z gaznimi blazinicami rahlo potapkajte, da posušite območje. Pijte dovolj vode, ker bo vaš urin tako redkejši in boste imeli manj bolečin. Urin naj bo svetle barve, ne rumen. 

Dodaten nasvet: Če imate težave s sedenjem, poskusite sedeti na okrogli blazini z luknjo na sredini, kot otroški obroč za plavanje ali naredite takšno obliko iz mehkejše odeje. Čez nekaj tednov bodo šivi razpadli sami in zategovanje bo prenehalo.

 

4. Ali lahko uporabljam protibolečinske tablete?

Po vaginalnem porodu imate lahko tri vrste bolečine: zaradi raztrganine ali epizitomije, običajne bolečine od poroda in zaradi hemoroidov. Seveda ste lahko ena izmed srečnic in sploh ne boste občutile tovrstne bolečine. Nekatere rane so zelo majhne in bodo povzročale le nelagodje. Pri večjih ranah in zaradi epiziotomije potrebujete le nekaj več časa, da si popolnoma opomorete. Morda boste potrebovali nekaj zdravil proti bolečinam, vendar se najprej posvetujte s svojim zdravnikom. 

Lahko čutite krčenje maternice in to je povsem normalno, ker se maternica po porodu vrne v prvotno stanje. Krči so najmočnejši nekaj dni po rojstvu, šele nato se začnejo počasi umirjati. Prav tako se kadar dojite sprosti hormon, ki povzroča krčenje maternice. Vse to je narava lepo uredila in prav ti krči pomagajo, da krvavitev ostane pod nadzorom.

Hemoroidi se lahko pojavijo med nosečnostjo in v poporodnem obdobju. Poskusite nekaj blagih in nevtralnih krem, da zmanjšate občutek nelagodja. Če imate velike težave in opažate krvavitev iz hemoroidov, se obvezno naročite na pregled pri zdravniku. 

5. Ali mi lahko ob prvem odvajanju blata po porodu poči rana?

Ženske pogosto prestraši misel na prvo odvajanje blata po porodu, namreč bojijo se, da bodo njihovi šivi »počili«, pa tudi koliko jih bo rana takrat bolela. Rana vas lahko malo boli, vendar šivi zagotovo ne bodo popustili. Pijte veliko tekočine in jejte hrano polno vlaknin, da bo vaše blato mehko. Včasih pomagajo tudi pripravki za zmehčanje blata.

 

6. Kdaj bom lahko pričela z dojenjem?

Mleko bo prišlo takoj, ko se bo rodil vaš dojenček. Prvo mleko imenujemo kolostrum. Je redka rumenkasta tekočina, ki prihaja v majhnih količinah, kot nalašč za majhnega novorojenčka in njegov mali trebušček. Običajno boste okrog tretjega dne po porodu občutili, da so vaše dojke postale težje, kar pomeni, da so se lastnosti mleka spremenile. Barva bo drugačna, od zlate do bele, pa tudi količina bo večja. Ne pozabite, da imate mleka toliko, kolikor ga vaš dojenček popije, gre za princip povpraševanja in ponudbe. Bodite vztrajni in ne obupajte, saj je mleko najboljše za vašega dojenčka.

 

7. Ali potrebujem posebno prehrano tekom dojenja?

Med dojenjem otroka ni potrebe po posebnem prehranjevanju. Zdrava hrana je edino na kar morate biti pozorni. Zagotovo boste slišali veliko nasvetov prijateljev ali družinskih članov. Veliko je mitov. Jejte tisto, kar vas in vašega otroka veseli. Prisluhnite svojemu telesu in vse boste razumeli zelo hitro.

 

8. Zakaj se tako zlahka razjočem?

Ženske se tako počutijo po rojstvu otroka. Včasih so to čustva, ki ste jih pričakovali: ljubezen, sreča, evforija. Vendar pa včasih lahko občutite čustva, ki jih niste pričakovali. Nekatere ženske se po porodu počutijo ravnodušne, nezadovoljne ali razočarane. Nekatere se bojijo priznati, da nimajo ljubečih občutkov do svojega otroka. Porod je neverjetna izkušnja, toda pravega odgovora za to, kaj morate čutiti do svojega otroka ni. Če se ne počutite povezani z otrokom, pustite, da vam pomaga čas. Skrb za novorojenčka ni enostavna in ob pomanjkanju spanja to obdobje lahko povzroča občutke tesnobe in depresije.

Poporodna žalost je pogosta v prvih tednih. Če takšni občutki trajajo dlje kot nekaj tednov, lahko trpite za poporodno depresijo zato je najbolje, da se o tem pogovorite s svojimi najbližjimi in poiščete pomoč pri zdravniku.

 

9. Kako bom vedela, če sem dobila vnetje?

Po vaginalnem porodu so najpogostejša mesta, kjer se lahko razvije okužba, rana, maternica ali mehur. Prvi znaki okužbe na šivih so lahko hude bolečine, ki ne pojenjajo ne glede na čas ali po jemanju protibolečinskega zdravila. Rdečkasta koža okrog šivov, odebelitev ali zelenkast izcedek so lahko tudi znaki, da morate poiskati zdravniško pomoč. To se ne dogaja pogosto, vendar je pomembno vedeti, da če pojavi povišana telesna temperatura v roku šestih tednov od poroda, obvezno obiščite zdravnika.

 

10. Kdaj imam lahko ponovno intimne odnose?

Po porodu in navajanju na novorojenčka v naročju, vam intimnost zagotovo ni na seznamu prioritet. Vendar je dobro vedeti, kdaj bo vaše telo ponovno pripravljeno. Splošno priporočilo je, da pred prvim odnosom počakate šest tednov od poroda, saj je telo zelo občutljivo, zato obstaja večje tveganje za razvoj okužb. Vaša maternica se mora zaceliti tam, kjer je bila pritrjena posteljica. Ta del je med spolnim odnosom še posebej občutljiv zaradi bakterij. Potreben je tudi čas, da se zaceli rana od epiziotomije. Najboljši čas za spolni odnos je po opravljenem ginekološkem pregledu in ko ste na to pripravljene.

  

Vir: bebologija.rs

 

 

Preberite še: 

Koronavirus - terapija na vidiku: tukaj

Koronavirus in matične celice: tukaj  

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in FamiCord  – KLIKNITE TUKAJ