Najnovejša priporočila: za nosečnice in doječe matere v dobi koronavirusa

Vodiči za nosečnice v dobi koronavirusa se hitro razvijajo. Predstavljamo vam najnovejši vodič Ameriškega centra za nadzor bolezni (CDC) z dne 16. aprila, objavljen v najprestižnejši medicinski reviji na svetu – New England Journal of Medicine.

 

Nosečnice bi bilo potrebno redno spremljati za simptome okužbe zgornjih dihal. Če se pojavi kakšen simptom (kašelj, vročina, izcedek iz nosu, vneto grlo, splošno slabo počutje), je treba nosečnico testirati na virus Covid-19. V nekaterih državah so testi na voljo samo bolnikom s težjimi oblikami in ne vsem pacientom, ki imajo simptome podobnim Covid-19. Smiselno je testirati vse paciente, tako bolnišnične kot ambulantne.

Vse nosečnice predvidene za induciran porod ali carski rez in osebo, ki želi prisostvovati pri porodu, bi bilo potrebno pregledati 24 – 48 ur pred prihodom v porodnišnico in nato še enkrat pred vstopom v porodnišnico in pripravo na porod. Če ima nosečnica simptome in je pozitivna na koronavirus, bi bilo priporočeno prestaviti indukcijo ali carski rez na drugi termin v kolikor je to mogoče.

Vse hospitalizirane nosečnice in njihove spremljevalce je treba vsak dan preverjati glede simptomov, podobnih Covid-19. Če ima nosečnica pozitivne simptome jo je potrebno testirati na virus Covid-19; če ima spremljevalec pozitivne simptome, mora nemudoma zapustiti porodnišnico in poklicati svojega osebnega zdravnika, da mu poda informacije za najbližjo vstopno točko za testiranje in nadaljnja navodila kako ravnati.

Za nosečnice, ki so pozitivne na koronavirus je potrebno betametazon omejiti na 7 dni uporabe in ga predpisati med 23. in 34. tednom nosečnosti, še posebej tistim, ki jim grozi prezgodnji porod. Nosečnice, pri katerih obstaja tveganje za prezgodnji porod med 34. in 37. tednom nosečnosti ne smejo prejemati betametazona.

Če je potrebna dilatacija materničnega vratu (odprtost), je to mogoče storiti samo v ambulanti pod nadzorom zdravnikov.

Možen je en spremljevalec z ustrezno zaščitno masko, rokavicami in plaščem. (V naših porodnišnicah do sedaj spremljevalci niso dovoljeni).

Epiduralna analgezija je primeren način izboljšanja poroda. Dušikovega oksida ni priporočljivo uporabljati, saj lahko povzroči aerosolizacijo dihalnih izločkov.

Postopek rojevanja in čas poroda se v času pandemije ne smeta spreminjati. Toda nosečnicam z zmerno do hudo obliko Covid-19, ki ne okrevajo, se lahko simptomi izboljšajo, če rodijo pred rokom.

Zdravstvene delavke, ki so noseče, naj prenehajo z osebnim stikom s pacienti po 36. tednu nosečnosti.

DODATNE SMERNICE:

Večino pregledov nosečnosti je treba opraviti na daljavo s pomočjo telemedicine, če ima pacient doma napravo za merjenje tlaka in jo ve pravilno uporabljati. Obiski pri zdravniku naj bodo rezervirani samo za krvne preiskave, ultrazvočne preglede, dajanje anti-Rh imunoglobulina in presejalni pregled Streptococcus B. En od možnih ureditev obiskov pri zdravniku je v 12., 20., 28. in 36. tednu nosečnosti. Poporodni pregled se lahko opravi tudi opravi na daljavo s pomočjo telemedicine.

CDC in Ameriško združenje pediatrov priporočata, da je treba za pozitivne matere Covid-19 sprejeti skupno odločitev o tem ali bomo mater in otroka dali skupaj ali ločili takoj po porodu, da se zmanjša tveganje za prenos virusa z matere na novorojenčka. Ni dokazov, da materino mleko vsebuje virus. Ena od možnosti, da okužene matere dojijo, je lahko črpanje mleka. Zdrava odrasla oseba lahko nato to mleko daje dojenčku prek stekleničke dokler mati ne ozdravi.

 

Avtor: dr Aleksandar Antović, vir: jwatich.org

 

Preberite še: 

Koronavirus - terapija na vidiku: tukaj

Koronavirus in matične celice: tukaj 

 

 

Pomoč od nas za vas v času koronavirusa!

Do konca aprila na vse pakete brezplačno podarimo shranjevanje popkovničnega tkiva. Tako bo vaš malček imel shranjena dva vira matičnih celic že od 1.890€.

Preberite več o posebni ponudbi v aprilu: tukaj 

Pravočasno si zagotovite posebno akcijo tako, da nas pokličete na: 05 903 1527 ali nam pišite na: info@izvorna-celica.si

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in FamiCord  – KLIKNITE TUKAJ