IZKUŠNJE MATERE: NAJBOLJŠI NASVET ZA STARŠE JE – NE DAJAJTE NASVETOV

»Samo pazi, da ne poslušaš nikogaršnje nasvete, razen če si tega resnično ne želiš. To je bilo edino, kar me je vedno mučilo. Otroka ne moreš toliko »pokvariti« in tega otroka poznaš bolje kot kdorkoli drug«, je zapisala anonimna mati treh otrok.

Starši se podajo na novo potovanje s svojim prvim otrokom, včasih tudi z drugim. Zdi se, da vsi okrog njih vedo, kaj storiti v vsaki situaciji in vsi so »najpametnejši« ter zelo radodarni s svojimi nasveti in triki, ki bodo olajšali življenje novopečenim staršem.

Ali so jih novi starši vprašali za nasvete? Najpogosteje ne. Ravno zato je anonimna 38 - letna mama treh otrok, mlajših od sedem let, na blogu Unbeaten Mommy delila svoje mišljenje o vseh nezaželenih nasvetih za novopečene starše in odkrila, kateri je pravzaprav najboljši nasvet, ki jim ga lahko date.

»Nisem hotela vedeti kaj je bilo včasih »v modi« pri vzgoji otrok ali poslušati stvari kot so: spi takrat, ko bo dojenček spal.«

Nisem nehvaležna, verjemite mi. Moji dve sestri sta imeli otroka pred mano in zelo sem se veselila poskusiti stvari, ki sta mi jih predlagali, vendar nikoli nista vsiljevali predlogov, če jih za to nisem prosila.

Mogoče sta bili tudi onidve naveličani vseh nasvetov, ki jih nista iskali, kakor tudi jaz (še posebej sem se jih naposlušala med nosečnostjo, da bom »pripravljena« na prihod otroka).

Cenila sem vse nasvete, ki sta mi jih dali mama in tašča, vendar samo takrat, ko sem jih za nasvet res prosila. Nisem hotela vedeti, kaj je »nekoč delovalo« kajti sedaj je vse drugače.

Nedavno sem po Skypu govorila s prijateljico, ki živi daleč stran in je trenutno v 39. tednu nosečnosti in nisem ji dajala nobenih nasvetov. Poslušala sem jo in uživala v pogovoru o njenem porodnem načrtu in kako jo bom obiskala, ko bo rodila. Ničesar nisem rekla, ko mi je omenila, da bo prosila za epiduralno samo, če bo popolnoma prepričana, da jo bo potrebovala. Samo pozorno in potrpežljivo sem jo poslušala.

NASVET DATI, ČE NEKDO PROSI ZANJ

Edino kar sem v resnici morala deliti z njo, je edina stvar, ki sem se je naučila. »Samo pazi, da ne poslušaš nikogaršnje nasvete, razen če si tega resnično ne želiš«. To je bilo edino, kar me je vedno mučilo. Otroka ne moreš toliko »pokvariti« in tega otroka poznaš bolje kot kdorkoli drug. Torej, razen če prosiš za nasvet, se ne rabiš počutiti slabo, če ga ne želiš poslušati.

Opazovala sem njeno reakcijo. Nasmehnila se mi je in zahvalila. Mislim, da je pričakovala nekakšen nasvet. A nisem ji ga dala. V resnici sem, vendar samo, če me je sama prosila zanj. In ne, nisem rekla »uživaj v vsaki minuti«, »tako hitro zrastejo« ali »uživaj v tem mirnem obdobju dokler otrok ne pride«, kajti prepričana sem, da nobene od teh stvari ni potrebovala in ni želela slišati.

In tako sem te misli raje zadržala zase. Tako ali tako so neuporabne, čeprav jih je težko ne podeliti z drugimi v tem obdobju. Težko je molčati, ko bi najraje ponudil nekaj »modrih« nasvetov in na nek način pomagal drugi osebi.

 

IN KAJ NOVOPEČENI STARŠI ZARES POTREBUJEJO?

Nekoga, ki ga posluša dokler mu ne pove vse kar želi in da prikimuje dokler ne razume vsak možen razlog, ki jim je omogočil ''preživeti''  to sekundo, minuto in uro, da bi lahko ''preživel'' naslednje sekunde, minute in ure s svojim dojenčkom. Ne glede kako težko je – ne obsojajte jih! Vsi smo različni in vsi imamo različne izkušnje,« pravi anonimna mati.

Tako da, dragi starši, samo pogumno naprej! Dajte vse od sebe, vendar ne dajajte nasvetom nikomur, ki vas za to ne prosi, saj jih v tem trenutku ne potrebujejo ali pa ne želijo slišati. Samo pozorno poslušajte, podarite nasmeh poln razumevanja in ne pozabite, da je vsak od nas v nekem trenutku svojega starševskega življenja šel skozi vse to.

 

Vir: miss7mama.hr Foto: Freepik

 

 

 

Ne zamudite "Levjih popustov" v vrednosti 500€, ki trajajo vse do 22. avgusta.

*Levji popusti veljajo za vse bodoče starše, ki podpišejo pogodbo do 22.avgusta, ne glede na pričakovani datum poroda v tem letu ali prihodnjem letu.

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in FamiCord  – KLIKNITE TUKAJ