Kaj morate vedeti o predležeči posteljici ali placenti previi?

V času nosečnosti se posteljica pritrdi na maternično steno in vašega otroka preko popkovnice oskrbuje s hrano in kisikom.

Običajno posteljica raste v zgornjem delu stene maternice, stran od materničnega vratu. Tam ostane vse dokler se vaš otrok ne rodi. Med zadnjo fazo poroda se posteljica loči od stene maternice in popadki jo pomagajo potisniti v vagino (porodni kanal) in jo roditi.

Predležeča posteljica ali placenta previa je stanje, pri katerem posteljica leži zelo nizko v maternici in prekriva celoten ali del materničnega vratu.

 

Na levi normalni položaj posteljice, na desni placenta previa. 

 

Med porodom vaš otrok prehaja skozi maternični vrat v porodni kanal. Če imate predležečo posteljico, se lahko krvne žile, ki povezujejo posteljico z maternico, raztrgajo, ko se maternični vrat začne raztegovati in širiti za porod. To lahko povzroči hudo krvavitev med porodom in rojstvom, kar je lahko nevarno vas in vašega otroka.

Predležeča posteljica se pojavi v približno 1 od 200 nosečnosti. Če imate v zgodnji nosečnosti predležečo posteljico, to običajno ne predstavlja nevarnosti. Vendar lahko pozneje v nosečnosti povzroči resne krvavitve in druge zaplete.

Kako veste, da imate predležečo posteljico?

Najpogostejši simptom predležeče poseljice je neboleča krvavitev iz nožnice v drugi polovici nosečnosti. Če med nosečnostjo opazite krvave madeže ali krvavitev, takoj pokličite svojega zdravnika. Če je krvavitev huda, pojdite v bolnišnico.

Ni nujno, da pri vsaki ženski s predležečo posteljico pride do vaginalne krvavitve. Kadar do krvavitve ne pride, se predležeča posteljica lahko diagnosticira na rutinskem ultrazvoku. V nekaterih primerih je potreben transvaginalni ultrazvok, da bi našli mesto posteljice. Ne bodite preveč zaskrbljeni, če se to zgodi. Predležeča posteljica, diagnosticirana v drugem trimesečju, se v večini primerov prestavi sama.

Ali obstaja zdravljenje?

Seveda. Zdravljenje je odvisno od tega, v katerem obdobju nosečnosti ste, resnosti krvavitve, položaja posteljice in otroka ter vašega in otrokovega zdravja. Cilj zdravljenja je, da ste noseči čim dlje.

Količina krvavitve je glavna skrb zdravnika pri odločanju, kako zdraviti stanje.

Minimalna krvavitev ali brez krvavitve.

Za primere predležeče posteljice z minimalno ali brez krvavitve bo vaš zdravnik verjetno predlagal počitek. To pomeni, da čim več ležite in stojite ter da sedite le, ko je to nujno potrebno. Prav tako se boste morali izogibati spolnim odnosom in telesni vadbi. Če se v tem času pojavi krvavitev, čimprej poiščite zdravniško pomoč.

Močna krvavitev.

V primerih, ko pride do močnih krvavitev, lahko ostanete v bolnišnici. Glede na količino izgubljene krvi boste morda potrebovali transfuzijo krvi. Morda boste morali vzeti tudi zdravila za preprečevanje prezgodnjega poroda.

V primeru hudih krvavitev bo vaš zdravnik carski rez načrtoval takoj, ko bo porod varen - po možnosti po 36. tednu nosečnosti. Če je treba carski rez načrtovati pred 36. tednom nosečnosti, lahko dobite zdravila imenovana kortikosteroidi. Ta zdravila pomagajo pospešiti razvoj otroških pljuč in drugih organov.

Nenadzorovana krvavitev.

V primeru nenadzorovane krvavitve se nujno izvede carski rez.

Kaj povzroča predležečo posteljico?

Ne ve se, kaj povzroča predležečo posteljico. Vendar pa imate večje tveganje za predležečo posteljico, v primeru da:

  • Kadite
  • Uporabljate kokain
  • Ste stari 35 let ali več
  • Ste že bili noseči
  • Ste noseči z dvojčki, trojčki ali več otroki
  • Ste bili operirani na maternici, vključno s carskim rezom ali dilatacijo in abrazijo maternice. Diletacija in abrazija je, ko zdravnik odstrani tkivo iz obloge maternice. Pri nekaterih ženskah se postopek izvede po spontanem splavu

Kako lahko zmanjšate tveganje za predležečo posteljico?

Ne ve se, kako preprečiti pedležečo posteljico. Lahko pa zmanjšate tveganje, če ne kadite in ne uporabljate drog, kot je kokain. Drugo tveganje za predležečo posteljico je, če ste imeli več carskih rezov. Več kot ste jih imeli, večje je tveganje. Carski rez mora biti izveden le iz zdravstvenih razlogov. Če je vaša nosečnost zdrava je najbolje, da se porod začne spontano.

Vir: http://newsmomsneed.marchofdimes.org/

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in Vita 34  – KLIKNITE TUKAJ

 


Ponujamo Vam možnost izbire med dobami hrambe 20, 30, 40 ali 50 let, z možnostjo odplačevanja na 3, 6, 12 in 24 enakih mesečnih obrokov brez obresti z identičnim prvim obrokom 300 € oz. 600 € za dvojčke.
Ugodnosti

 

Uporabne povezave:

Cenik –  KLIKNITE TUKAJ

Ogled laboratorija podjetja Vita 34 – KLIKNITE TUKAJ

Oblikujte si svoj paket - KLIKNITE TUKAJ

Oglejte si video: In kako vse skupaj poteka? - KLIKNITE TUKAJ

 

Ne spreglejte: Genske preventivne preiskave – KLIKNITE TUKAJ

 

Za dodatne informacije, vprašanja in naročilo storitve smo vam na voljo – TUKAJ