Resnice o porodu, ki vam jih ne pove nihče

Pričakujte nepričakovano

Sedaj, ko ste noseči, verjetno obiskujete šolo za starše in berete vse kar lahko o porodu. Toda seminarji na šoli za starše in knjige vam dajo običajno širšo sliko in ne vključujejo presenečenj – in »neprijetnih« podrobnosti. Vedeti kaj pričakovati vam lahko olajša porodno izkušnjo, zato za vas razkrivamo običajne (a o katerih se redko govori) scenarije, ki se lahko med porodom pripetijo, da boste pripravljene.

 

Lahko bruhate

Kdo bi vedel, da je bruhanje med porodom normalno? Jaz zagotovo nisem, vse do poroda hčerke pred skoraj tremi leti. Razlog zakaj: epiduralna lahko povzroči hipotenzijo, nenaden padec krvnega tlaka. »Zgodnji znak tega je slabost in bruhanje,« pravi dr. David J. Birnbach, predstavnik ameriškega združenja anesteziologov in podpredsednik oddelka za anesteziologijo na Univerzi v Miamiju. Toda bruhanje se lahko pojavi tudi, če niste prejeli epiduralne analgezije, bodisi zaradi bolečine, ki jo doživljate ali kot rezultat hrane, ki je obsedela v želodcu (prebava se običajno ustavi med porodom). Za čim manjšo slabost jejte samo lahko hrano v zgodnji fazi poroda in prenehajte jesti – in pijte samo čiste tekočine - ko ste v fazi aktivnega poroda.

 

Zobje vam šklepetajo

»Skoraj 50 procentov žensk se pritožuje zaradi drgetanja in šklepetanja zob«, pravi dr. Birnbach.

Ni povezano z mrazom (pravzaprav se lahko vaša telesna temperatura med porodom dvigne za eno ali dve stopinji, zaradi česar vam je vroče). Še zmeraj se ne ve kaj točno to povzroča, vendar najnovejši dokazi kažejo na nezdružljivost krvi. »Med porodom preide majhna količina fetalne krvi v materin krvni obtok,« pravi dr. Henry Klapholz, izredni profesor za porodništvo in ginekologijo na Harvardski medicinski fakulteti v Bostonu. »Študije kažejo, da če obstaja nezdružljivost krvi med materjo in otrokom – na primer vaša kri je tip A in kri vašega otroka je tip B – se mati trese, drhti in občuti mrzlico«.

 

Proizvajate čudne zvoke

Ko se otrok spušča skozi porodni kanal, se iztisne zrak skozi anus, zato bodite pripravljene na vetrove. To je še posebej verjetno, če imate epiduralno, ki paralizira analni sfinkter. Še en neprijetni stranski učinek poroda: »Lahko imate celotno vsebino črevesja na porodni mizi. Kadar glava vašega dojenčka potuje skozi porodni kanal, se rektum splošči in potisne vsebino ven. V vsakem primeru, ne skrbite. Te telesne funkcije se dogajajo ves čas – zelo malo jih še nismo videli ali slišali,« pravi Deborah Robbins, programska vodja starševstva in poroda v bolnišnici Brigham in ženske bolnišnice v Bostonu.

 

Lahko se vedete kot norec

Med porodom – še posebej, če niste prejele protibolečinskega zdravila – boste morda kričale, jokale, morda celo preklinjale moža ali zdravnika. Morda se tudi slečete. »Imela sem pacientke, ki jim je bilo tako neudobno, da so potegnile s sebe oblačila in rodile gole,« pravi Lisa Fraine, priznana medicinska sestra-babica v Allentownu, Pennsylvania. Vse te reakcije so pogoste in so odgovor na bolečino in izčrpanost. Krivite lahko tudi svoje hormone: »Porod povzroča premik v vaših koncentracijah estrogena in progesterona kar se odraža kot veliki primer PMS-ja,« pravi dr. Klapholz. Ne počutite se slabo v takem primeru. Zdravniki in sestre so navajeni teh reakcij (še vedno ne boli, če se na koncu opravičite). Toda če vam ni prijetna ideja takšnega prikaza, bodite pripravljene na vaš porod. »Ženske, ki se udeležijo seminarjev o porodu, običajno ostanejo mirnejše med porodom kot te, ki teh seminarjev ne obiskujejo,« pravi dr. Klapholz.

 

Morda vaši možgani pozabijo

V tem trenutku je enostavno pozabiti, kaj so vas naučili na seminarjih o porodu. »Nisem se mogla spomniti različnih položajev, s katerimi bi lahko olajšala bolečino,« pravi ena izmed mamic. »Namesto tega sem ostala zravnana na hrbtu in prijemala ograjo na postelji«. Prav tako boste najverjetneje kasneje pozabile na vse podrobnosti poroda in rojstva. Zato poskrbite, da vaš partner naredi veliko fotografij in posnetkov.

 

Mogoče ne bo ljubezen na prvi pogled

Ne počutite se slabo, če vaš prvi odziv, ko držite svojega novorojenčka, ni čisto veselja. Pravkar ste šle skozi izčrpno doživetje in potrebovale boste čas za okrevanje. Če je mogoče, poskusite dojiti – nato naj medicinska sestra vzame otroka, da se boste lahko spočile. To sem storila jaz po 17 urah rojevanja in carskem rezu. Toda po eni uri sem jih prosila, da ponovno prinesejo deklico nazaj in bila sem takoj očarana.

 

Porod je težak tudi za očete

Živcirajoči piski fetalnega monitorja. Vse te telesne tekočine. Ves ta vrtiljak občutkov. Tudi za očke je lahko porod izjemno težak. »Očete smo morali prositi,  da zapustijo porodno sobo,« pravi dr. Elsie Santana iz newyorškega zdravstvenega centra. »Videti svojo ženo v tako velikih bolečinah lahko moške razburi, kar povzroči, da postane žena samo še bolj živčna«. Če od vašega moža zahtevajo, da zapusti sobo, mu dajte vedeti, da bi lahko bilo še slabše: »En oče je omedlel, ko je žena rodila,« se spominja dr. Henry Klapholz. »Ubogi mož si je zlomil nogo in je moral biti sprejet v bolnišnico.« Če sumite, da vaš partner morda nima želodca za porod, razmislite o tem, da bi morda pripeljali kako drugo osebo: prijateljico ali družinsko članico, ki je morda že šla čez porod in ve kaj pričakovati.

 

Avtorske pravice Meredith Corporation. Prvotno objavljen članek v reviji Parents magazine.

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in Vita 34  – KLIKNITE TUKAJ

 

Ponujamo Vam možnost izbire med dobami hrambe 20, 30, 40 ali 50 let, z možnostjo odplačevanja na 3, 6, 12 in 24 enakih mesečnih obrokov brez obresti z identičnim prvim obrokom 300 € oz. 600 € za dvojčke.Ugodnosti

 

Uporabne povezave:

Cenik –  KLIKNITE TUKAJ

Ogled laboratorija podjetja Vita 34 – KLIKNITE TUKAJ

Oblikujte si svoj paket - KLIKNITE TUKAJ

Oglejte si video: In kako vse skupaj poteka? - KLIKNITE TUKAJ

 

Ne spreglejte: Genske preventivne preiskave – KLIKNITE TUKAJ

 

Za dodatne informacije, vprašanja in naročilo storitve smo vam na voljo – TUKAJ