Pravočasno razmislite o shranjevanju popkovnične krvi

IZOBRAŽEVANJE IN RAZISKAVE: Popkovnica je pomemben vir s široko-zastavljenim, življenjsko  pomembnim potencialom v medicini.

 

Eden od najpomembnejših korakov, ki jih lahko naredite za zdravje vašega otroka ter tudi za življenje drugih, se zgodi takoj po porodu. Shranjevanje popkovnične krvi ohranja vitalnost matičnih celic, ki se lahko uporabijo za zdravljenje številnih bolezni. To sicer ni odločitev, ki bi jo sprejeli v porodni sobi, saj shranjevanje popkovnične krvi zahteva pripravo in načrtovanje, zato je o tem dobro premisliti že v naprej. Tukaj je nekaj stvari o popkovnični krvi, ki jih je dobro vedeti, kadar pričakujete otroka ter preden sprejmete tako veliko – morda celo življenjsko – odločitev.

 

Zakaj bi morali shraniti popkovnično kri otroka?

Popkovnična kri je dobila svoje ime, ker jo najdemo v popkovnici po rojstvu otroka in prav tako  v posteljici – placenti. Ta kri je bogata s hematopoetskimi matičnimi celicami, ki so zelo močne in se lahko diferencirajo v katerikoli tip krvnih celic, zato lahko pomagajo telesu pri regeneraciji tkiv in krepitvi imunskega sistema. Zaradi teh sposobnosti se matične celice uporabljajo pri ljudeh, ki imajo zdravstvene težave, povezane z njihovim imunskim sistemom ali genetiko. Na seznamu bolezni, ki se zdravijo z matičnimi celicami iz popkovnične krvi je že preko 80 različnih bolezni. Te matične celice so podobne celicam iz kostnega mozga, ki se pogosto uporabljajo za presaditev ali darovanje, vendar je pri teh iz popkovnične krvi veliko manj verjetno, da bi povzročile težave pri prejemniku (zavrnitev), medtem ko jih je tudi veliko lažje pridobiti in shraniti.

Družinske (zasebne) banke matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva obstajajo že več kot 25 let. V tem času je bilo po svetu opravljenih že preko 35.000 transplantaciji popkovnične krvi. Vendar pa veliko bodočih staršev zelo malo ve o tem bogatem viru matičnih celic iz popkovnične krvi, ki se ga prepogosto zavrže kot medicinski odpadek po rojstvu. Tukaj je 8 dejstev o popkovnični krvi, ki jih morda niste vedeli:

1. Omogoča dostop do matičnih celic

Popkovnica je bogat, nesporni vir življenjsko pomembnih matičnih celic, ki so koristne v boju proti boleznim in ki jih pridobivamo z odvzemom popkovnične krvi.

 

2. Pridobivanje je preprosto

Matične celice iz popkovnične krvi se zlahka pridobijo ob rojstvu otroka.

 

3. Postopek se izvede po rojstvu

Odvzem popkovnične krvi ne škoduje materi ali otroku in ne vpliva na sam proces poroda. Postopek odvzema traja približno 5 -10 minut in se zgodi prvih 15 minut po rojstvu otroka, po prerezu popkovnice. Ni pomembno ali rodite vaginalno ali s carskim rezom; popkovnična kri je lahko odvzeta v obeh primerih. Obstajata dve metodi odvzema: popkovnična kri je lahko zbrana s pomočjo injekcijske brizge ali pa preprosto pustite da steče v odvzemno vrečko. Vzorček se nato transportira do laboratorija, kjer pričnejo s procesiranjem in testiranjem, ki ga je potrebno opraviti v 48h, preden se vzorček zamrzne in shrani.

 

4. Ima potencial za zdravljenje bolezni

Popkovnična kri se trenutno uporablja za zdravljenje že preko 80 različnih smrtonosnih bolezni, vključno z anemijo srpastih celic, limfomom in levkemijo. Uporabljajo se za zdravljenje različnih genetskih, hematoloških, imunskih, presnovnih in onkoloških bolezni.

 

5. Veliko možnosti za regenerativno medicino

Na podlagi nedavnih kliničnih študij in raziskav, se na področju regenerativne medicine obeta veliko možnosti, da se s pomočjo matičnih celic iz popkovnične krvi otroka zdravi tudi cerebralna paraliza, poškodba hrbtenjače, sladkorna bolezen tipa 1, avtizem in druge bolezni.

 

6. Je enostavno dostopen vir

Za razliko od matičnih celic iz kostnega mozga, ki predstavlja izredno boleč postopek odvzema in iskanje primernega darovalca, so matične celice iz popkovnične krvi in tkiva takoj dostopne, v primeru, da ste jih shranili ob rojstvu otroka. Pomagajo lahko tako vašemu otroku, vam, sorodniku z dedno boleznijoali pa so darovane v javno banko, kjer morda rešijo življenje nekomu drugemu.

 

7. Imate možnost izbire banke

Bodoči starši imajo možnost, da popkovnično kri zavržejo, darujejo ali pa jo shranijo v eno izmed zasebnih bank v Sloveniji.

Zasebne banke shranjujejo popkovnično kri za vašo osebno uporabo. Na primer, ker ima popkovnična kri genetski material, se lahko uporablja za bližnjega sorodnika, kot na primer, brat ali sestra, starši, ki imajo podedovane zdravstvene težave. To bi se lahko imenovalo direktno darovanje (avtologno).

Javne banke popkovnično kri spremejo darovanje popkovnične krvi, ki se lahko uporabi za pomoč vsakomur, ki pomoč potrebuje, za tako imenovano alogensko presaditev. Če darujete popkovnično kri v javno banko, bo pregledana glede genetskih motenj in vnesena v bazo podatkov za morebitna ujemanja v prihodnje.

 

8. Nudi edinstveno upanje

Transplantacija popkovnične krvi je pogosto edino upanje za zdravljenje določenih pacientov oziroma bolezenskih stanj.

Za bodoče starše razumevanje kako shraniti popkovnično kri otroka pri rojstvu ni lahka naloga. Na žalost večina porodnišnic še vedno ne ponuja shranjevanja v javno banko ali pa so kapacitete prepolne, medtem ko so zasebne banke, ki jim pravimo tudi družinske banke, še vedno odprta možnost za mnogo staršev.

 

Bistvo je preprosto. Bodite proaktivni in spoznajte svoje možnosti. Upoštevati morate tudi zdravstveno anamnezo vaše družine. Pogovorite se s svojim zdravnikom, saj lahko v nekaterih primerih priporoči shranjevanje v zasebno banko pred darovanjem v javno, če za to obstaja potreba v vaši družini.

 

Vir: http://www.futureofpersonalhealth.com

https://www.stjhs.org/healthcalling

 

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in Vita 34  – KLIKNITE TUKAJ


Ugodnosti

Ponujamo Vam možnost izbire med dobami hrambe 20, 30, 40 ali 50 let, z možnostjo odplačevanja na 3, 6, 12 in 24 enakih mesečnih obrokov brez obresti z identičnim prvim obrokom 300 € oz. 600 € za dvojčke.

 

Uporabne povezave:

Cenik –  KLIKNITE TUKAJ

Ogled laboratorija podjetja Vita 34 – KLIKNITE TUKAJ

Oblikujte si svoj paket - KLIKNITE TUKAJ

Oglejte si video: In kako vse skupaj poteka? - KLIKNITE TUKAJ

 

Ne spreglejte: Genske preventivne preiskave – KLIKNITE TUKAJ

 

Za dodatne informacije, vprašanja in naročilo storitve smo vam na voljo – TUKAJ