PO NOSEČNOSTI SE ŽENSKI MOŽGANI SPREMENIJO

PO NOSEČNOSTI SE ŽENSKI MOŽGANI SPREMENIJO

Popolnoma je jasno: telo nosečnice se spreminja. Ne postaja samo trebuh velik in okrogel, tudi v možganih nastajajo spremembe po porodu - in to dolgoročne.

Trebuh iz meseca v mesec postaja vse bolj okrogel. Hormoni divjajo. Otrok v organizmu obrne vse na glavo.  Kaj pa se dogaja v možganih mame, do sedaj ni bilo toliko raziskano. Znanstveniki iz španske univerze Autonoma v Barceloni in iz nizozemske univerze v Leidnu so se posvetili temu vprašanju in ugotovili naslednje: možgani ženske zgubljajo ''sive celice'' - in to dolgoročno.

Kako so raziskave potekale: za to študijo - ki je objavljena v strokovnem časopisu '' Nature Neuroscience''- so nevrologi primerjali posnetke možganov magnetne resonance pri 25 ženskah pred in po njihovi prvi nosečnosti. Potem so s pomočjo programske analize izmerili spremembe v količini sive snovi. Poleg tega so preučili, kako se te ugotovitve razlikujejo od tistih pri novopečenih očkih, pa tudi pri ženskah in moških brez otrok.

Rezultat: nosečnost je vplivala na pomembne spremembe v možganih.

Konkretno: tako imenovana siva snov se je pri mamah zmanjšala. In to v tistih predelih možganov, ki so odgovorni za čustva, empatijo in družbeno zavest, kar med drugim obsega tudi sposobnost prebrati želje in namere drugih ljudi iz njihovih obrazov in na podlagi njihovega vedenja. Do zmanjšanja sive snovi je prišlo tudi v hipokampusu - regiji, povezani s spominom.

''Sporočilo seveda ni, da se z nosečnostjo deli možganov izgubijo''- pravi avtorica študije Elseline Hoekzema, nevrologinja iz univerze v Leidnu na Nizozemskem, ki je tako nosečnica kot tudi mama dvoletnika. "Izguba sivih celic lahko kaže na pozitiven proces zorenja ali specializacije teh celic."

Spremembe so bile tako opazne, da so jih raziskovalci takoj videli na slikah magnetne resonance materinih možganov kot tudi, da so se razlikovali od drugih žensk in moških.

Dve leti kasneje se je 11 od 25 mamic, se pravi tiste, ki niso ponovno zanosile, vrnilo na magnetno resonanco. Posnetki so pokazali, da je izguba sive snovi ostala - razen v hipokampusu, kjer je bila večina prostornine obnovljena. Spremembe so bile tako konsistentne, da je računalniški algoritem z natančnostjo 100% lahko napovedal ali je ženska bila noseča ali ne.

V drugi študiji so znanstveniki prišli do drugačnih zaključkov: pri gledanju fotografije svojega otroka so ti manjši deli možganov postali bolj aktivni pri materah. Reakcije na fotografije neznanih otrok v teh regijah ni bilo mogoče zabeležiti.

Znanstveniki predvidevajo, da te spremembe v možganih pripravljajo ženske na materinstvo, da bolje prepoznajo potrebe in čustva svojega otroka.

Z zmanjšanjem števila sivih celic vsekakor ne prihaja do zmanjšanja sposobnosti razmišljanja in drugih kognitivnih sposobnosti pri mamah. Znanstveniki so to potrdili tudi s testi.

Ker je bila študija izvedena pri majhnem številu žensk, so potrebne tudi nadaljnje raziskave, da bi bili rezultati potrjeni. V tem primeru nevrologi želijo preučiti ali se spremembe v možganih pojavljajo tudi pri ženskah, ki so bile noseče več kot enkrat.

Vir: www.bebologija.rs

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in Vita 34  – KLIKNITE TUKAJ

 

Ponujamo Vam možnost izbire med dobami hrambe 20, 30, 40 ali 50 let, z možnostjo odplačevanja na 3, 6, 12 in 24 enakih mesečnih obrokov brez obresti z identičnim prvim obrokom 300 € oz. 600 € za dvojčke.Ugodnosti

 

Uporabne povezave:

Cenik –  KLIKNITE TUKAJ

Ogled laboratorija podjetja Vita 34 – KLIKNITE TUKAJ

Oblikujte si svoj paket - KLIKNITE TUKAJ

Oglejte si video: In kako vse skupaj poteka? - KLIKNITE TUKAJ

 

Ne spreglejte: Genske preventivne preiskave – KLIKNITE TUKAJ

 

Za dodatne informacije, vprašanja in naročilo storitve smo vam na voljo – TUKAJ