ZIMSKI ODDIH IN NOSEČNOST: KAKO SE PRIPRAVITI IN KAKO GA PREŽIVETI?

ZIMSKI ODDIH IN NOSEČNOST: KAKO SE PRIPRAVITI IN KAKO GA PREŽIVETI?

Bi želeli še enkrat odpotovati na zimski oddih preden rodite? Se sprašujete, če je to varno v času nosečnosti in na kaj morate biti pozorni?

Za zimsko destinacijo izberite planine z nižjo nadmorsko višino ali ravninske predele. Izberite čisto, toplo in udobno namestitev, ker boste počitek potrebovali. Piti morate dosti toplih napitkov, da zmanjšate možnosti prehlada in se izognete jemanju zdravil.

Namesto športnih zimskih aktivnosti, se sprehajajte po čistem zraku in v miru razmišljajte in sprejemajte odločitve o pomembnih stvareh, ki vas čakajo v bližnji prihodnosti. Odločite se kje in kako boste rodile, pozanimajte se o šolah za starše, o želji po obporodni spremljevalki - douli, ali bi želeli ob porodu shraniti matične celice vašega otroka, kakšen voziček bi želeli, kakšne barve, stil in dodatke bi želeli v otroški sobi, razmišljajte o spremembah, ki vas bodo doletele po porodu in se pripravite na njih. Ničesar ne prepustite naključju.

V katerem obdobju nosečnosti se je nabolje odpraviti na zimski oddih?

Najboljši čas za zimski oddih je med petim in sedmim mesecem nosečnosti. V prvih mesecih nosečnosti vam bodo zdravniki potovanja najverjetnje odsvetovali iz enega enostavneg arazloga. Vse dokler se zarodek ne ugnezdi čvrsto v maternico, obstaja večje tveganje za krvavitve in tudi za spontani splav.

Prav tako zadnjih osem tednov pred rokom poroda ni idealen čas za potovanje. Imeli boste velik trebuh in ne boste več tako pokretni kot prej. Poleg tega obstaja možnost, da vas porod prehiti in se otrok rodi pred rokom, zato je bolje bit v varnem zavetju doma.

Ali gredo lahko nosečnice na oddih v gore?

Izberite nižje nadmorske višine. Prav tako se izogibajte vožnji z žičnicami, pri katerih je velika višinska razlika med začetno in končno postajo. Zračni pritisk in količina kisika v zraku padata s povečanjem nadmorske višine in nosečnice lahko čutijo pomanjkanje kisika na nadmorskih višinah nad 1800m.

Prav tako se bivanje na višjih nadmorkih višinah povezuje z rastjo pritiska pri nosečnici, kar v nosečnosti ni zaželjeno. Vse to seveda občuti tudi otrok.

Ali otrok občuti da je zunaj hladno?

V gorah so temperature nizke in je zelo hladno. Nosečnicam predstavlja dodaten izziv večjih trebuh, ki ga je težko popolnoma zaščititi z oblačili. Ampak ne skrbite. Otroku v trebuhu nikoli ni hladno. Dobro je zaščiten, najprej z vašo kožo, nato z maščobnim tkivom, mišicami, tkivom maternice, plodnikom in plodovnico. Četudi bi nosečnica plavala v mrzli vodi, otrok ne bi občutil mraza.

Telo nosečnice v taki situaciji vključi sistem ‘’ gretja v sili’’ in črpa dodatne količine tople krvi v ude. Nosečnice velikokrat rečejo kako imajo občutek, da se njihov otrok v trebuhu zvije v klobčič, če mamo zebe. Če to občutite, se zavedajte da se otrok indirektno odzove na to, kar občutite vi, to pa je neprijetnost zaradi mrazu.

Ali se nosečnica lahko smuča ali sanka?

Umirjen šport  oziroma rekreacija v nosečnosti  je vsekakor zaželjena. V tem smislu zares ni nikakršnih pripomb na sprehode po snegu, seveda to ne velja za hojo v hribe na višje nadmorske višne. Kar se tiče smučanja, smučarskih tečajev, sankanja, drsanja in podobno, se jih je bolje izogibati, čeprav so zdrav način telesne dejavnosti, obstaja velika nevarnost padcev in poškodb in se zato nosečnicam ne priporočajo.

Ali moram na potovanje vzeti zdravila?

Med nosečnostjo naj ne bi jemali zdravil brez predhodnega pogovora s svojim zdravnikom. Nekatera zdravila pa so dovoljena tudi v nosečnosti, tako da bi vsaka nosečnica morala s seboj vzeti priporočena zdravila.

Ali lahko s seboj vzamem zdravilo proti potovalni slabosti?

Izognite se tabletom proti potovalni slabosti. Slabost zmanjšajte z vnosom suhe, nezačinjene hrane. Jejte večkrat v majhnih količinah.

Kaj morate obvezno spakirati v potovalko pred odhodom na zimski oddih?

Udobna oblačila - oblačila naj bodo iz naravnih materialov, da se boste izognili potenju. Glede na to, da vam bo pogosto en čas vroče in en čas hladno, razmišljajte o tem, da s seboj vzamete več oblačil, da se lahko po slojih oblečete ali slečete, udobno spodnje perilo, spodnje majice s kratkimi in dolgimi rokavi, dolge nogavice, ki niso pretesne, puloverje in seveda nepremočljive hlače in puhovko.

Dobre čevlje za v sneg - v potovalki se morajo obvezno znajti udobni, vodoodporni čevlji z nedrsečimi podplati.

Kapa, šal, rokavice - to so prav tako obvezni elemanti, na vas pa je, za katere dizajne in modele se boste odločili.

Manjša torbica - za sprehod po snegu s seboj obvezno vzamite manjšo torbico v katero spakirajte najpomembnejše stvari, ker zaradi velike in prepolne torbe lahko na snegu izgubite ravnotežje in padete. Zato v potovalko obvezno spakirajte manjšo torbico ali nahrbtnik, po možnosti iz nepremočljivega materiala.

Kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem - glede na to, da je pozimi v planinah sonce lahko zelo močno, prav tako kot poleti, je potrebno s saboj vzeti kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem, ki jo je treba nanesti na obraz in vrat. Tudi balzam za ustnice naj bo z zaščitnim faktorjem.

Sončna očala - zraven kreme za sončenje s seboj obvezno vzemite tudi sončna očala. Zaradi močnega sonca in odboja sončnih žarkov od snega, vam bodo očala vsekakor prišla prav.

Za vsak slučaj s seboj vzemite tudi zadnje izvide od zdravnika, zdravstveno kartico in morebiti zdravila za predpisano terapijo.

 

 Vir: www.mamaibeba.com; Foto: nace.igenomix.co.in; Priredba: Bebologija

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in Vita 34  – KLIKNITE TUKAJ

 

Ponujamo Vam možnost izbire med dobami hrambe 20, 30, 40 ali 50 let, z možnostjo odplačevanja na 3, 6, 12 in 24 enakih mesečnih obrokov brez obresti z identičnim prvim obrokom 300 € oz. 600 € za dvojčke.Ugodnosti

 

Uporabne povezave:

Cenik –  KLIKNITE TUKAJ

Ogled laboratorija podjetja Vita 34 – KLIKNITE TUKAJ

Oblikujte si svoj paket - KLIKNITE TUKAJ

Oglejte si video: In kako vse skupaj poteka? - KLIKNITE TUKAJ

 

Ne spreglejte: Genske preventivne preiskave – KLIKNITE TUKAJ

 

Za dodatne informacije, vprašanja in naročilo storitve smo vam na voljo – TUKAJ