Anemija srpastih celic ozdravljena z matičnimi celicami

Tri mesece po transplantaciji matičnih celic za zdravljenje anemije srpastih celic je 10-letna Caitlyn Hill zapustila Otroško bolnišnico v St. Loius-u in ne kaže nobenih simptomov anemije srpastih celic.

Caitlyn je tretja oseba na svetu, ki je prejela transplantat popkovnične krvi za zdravljenje anemije srpastih celic v okviru študije na Medicinski univerzi v Washingtonu, kjer so raziskovalci našli načine zdravljenja nekancerogenih bolezni z matičnimi celicami iz kostnega mozga in popkovnice.

Anemija srpastih celic je bolezen, ki jo povzroča abnormalni protein, kar vodi do poškodb rdečih krvnih celic, zadolženih za prenos kisika do organov. Poškodovane celice v obliki srpa lahko blokirajo pretok krvi in ​​preprečujejo kisiku in hranilnim snovem, da dosežejo vitalne organe, vključno z možgani.

Dr. Shalini Shenoy je direktorica programa za presaditev matičnih celic na pediatriji bolnice St. Luis in pionirka v razvoju novega protokola za presaditev matičnih celic, ki so jih darovali nesorodni posamezniki, pri katerem je zmanjšana uporaba visokih odmerkov kemoterapije in obsevanja – ta pa odpira vrata v novo področje zdravljenja nekancerogenih bolezni, kot je anemija srpastih celic.

"To je način premikanja mej, ki do sedaj niso bile dosegljive. Matične celice iz kostnega mozga se po navadi uporabljajo kot zadnja obrambna linija v boju proti raku, predvsem levkemiji. Vendar pa se je v zadnjih 10 letih odstotek bolnikov z nekancerogenimi boleznimi med otroci povečal za 15% do 35%, " je dejala dr. Shenoy.

Popolnoma nov pristop k zdravljenju dr. Shenoyeve vključuje uporabo protiteles, ki ciljajo specifične proteine ​​imunskega sistema in iskanje točne koncentracije nekaterih zaviralcev, ki slabijo imunski sistem prejemnika v takšni meri, da ta sprejme presadek.

Njen pristop se je izkazal za uspešnega pri zdravljenju, ne samo bolnikov z anemijo srpastih celic, ampak tudi tistih z drugimi presnovnimi boleznimi. Pet let po odkritju je bil njen protokol sprejet kot standard za uporabo transplantatov nesorodnih darovalcev za zdravljenje nekancerogenih bolezni.

"Čeprav se število darovanih vzorcev matičnih celic veča, je zelo težko najti darovalca, ki ustreza določenemu bolniku. Iz tega razloga so matične celice iz popkovnice boljše in se lažje transplantirajo. Večja verjetnost je, da se bo našel ujemajoči vzorec matičnih celic iz popkovnice kot iz kostnega mozga, " je dejala dr. Shenoy." Če se simptomi bolezni niso pokazali v prvem letu, je mala Caitlyn najverjetneje popolnoma ozdravljena," je dejala dr. Shenoy.