Za prezgodnji porod se šteje vsak porod, ki se zgodi pred 37. tednom nosečnosti. Svetovni podatki kažejo, da je takih porodov skupaj 11,1% kar bi pomenilo, da se vsako leto v Sloveniji prezgodaj rodi približno 2000 dojenčkov. Takšni porodi pomenijo povečano tveganje za plod zaradi nerazvitih tkiv in organov, v 17 % primerov pride do poškodb možganov. Na žalost logopedi in razvojni nevrologi videvajo vse več otrok s poškodbami možganov, ker se tej skupini bolnikov vsako leto pridruži 1.100 dojenčkov.

Večina terapij se osredotoča na logopedsko, fiziatrično in psihološko pomoč, da bi se otrokov razvoj izboljšaj. Nekateri otroci vseeno razvijejo cerebralno paralizo zaradi poškodb pri porodu.

Zaenkrat je edina terapija, ki pri otrocih s hipoksično ishemično encefalopatijo (poškodbe možganov med porodom zaradi pomanjkanja kisika) vodi do bistvenih izboljšav, zdravljenje z matičnimi celicami. Najboljši rezultati so bili doseženi z matičnimi celicami iz popkovnične krvi, obstaja pa tudi možnost intratekalnega vnosa (neposredno v cerebrospinalno tekočino) mezenhimskih matičnih celic iz popkovničnega tkiva. Terapija je varna in enostavna ter ne povzroča izrazitih stranskih učinkov.

Najboljši rezultati se dosežejo, če se terapija izvaja v prvih dveh letih življenja, vendar obstajajo tudi primeri terapije pri odraslih, mlajših od 20 let. Famicord že tri leta z velikim uspehom izvaja študije o uspehu zdravljenja z matičnimi celicami pri hipoksični ishemični encefalopatiji.

Otroci, ki so ob rojstvu prejeli lastne vzorce matičnih celic, kažejo pomemben napredek tako v gibalnem kot tudi v psihološkem razvoju v 12-mesečnem obdobju spremljanja.