Znanstveniki razvili ''mini možgane'' iz matičnih celic

Zahvaljujoč izrednim sposobnostim matičnih celic smo bili priča nastanku srca, ki bije, prav tako sapnika in mehurja. Sedaj so raziskovalci naredili še en pomemben korak naprej in to je, da so poskušali narediti ''mini možgane'' iz matičnih celic.

Znanstveniki so ustvarili tako imenovane ''cerebralne organoide'' s pomočjo matičnih celic. Strukture velikosti graha so zgrajene iz možganskega tkiva in lahko pomagajo raziskovalcem pri preučevanju razvoja možganov in motenj, ki se pojavljajo v prvih stadijih razvoja življenja. Organoidi, kot so opisani v časopisu Nature, so podobno zgrajeni kot možgani embria, starega od 9 -10 tednov, glede na trditve vodje študije Madeline Lancaster, raziskovalca na inštitutu za molekularno tehnologijo Akademije znanosti na Dunaju.

Raziskovalci menijo, da so ti mini možgani odličen model za preučevanje nevroloških bolezni in motenj možganov kot sta avtizem ali shizofrenija. Zdravila proti možganskim poškodbam bi se ravno tako lahko testirala na ta način.  Znanstveniki so poudarili, da je pot do tvorbe celotnih možganov ali nadomestnega tkiva za poškodovana področja še zelo dolga.