Kaj so matične celice?

Edinstvene v medicini 

Pri ustvarjanju in delovanju našega telesa sodeluje na milijone celic. Vse imajo svojo funkcijo in vlogo, specializirano za delovanje določenega dela telesa. Ravno v tem pa se matične celice razlikujejo od ostalih celic v telesu. So nespecializirane in se lahko preoblikujejo v katerokoli drugo vrsto celic v organizmu, ki so bile med procesom staranja, zaradi bolezni in poškodb uničene. So vir vseh celic v telesu in so ravno zaradi sposobnosti regeneracije poškodovanih tkiv edinstvene v medicini.

Zaklad iz popkovnične krvi

Telo novorojenčka je bogato z dragocenimi, močnimi in vitalnimi matičnimi celicami. Devet mesecev so načrtovale in gradile telo novega človeškega bitja. Tudi pozneje v življenju pomagajo ohraniti mehanizem za obnovo organizma. Ob rojstvu veliko teh dragocenih celic najdemo v krvi popkovine, ki jo zdravnik po prerezu drži v rokah. Pri porodu se lahko odvzamejo neboleče in enostavno. Z velikim potencialom za nadaljnji razvoj se lahko te celice razvijejo v druge tipe celic.

Kot lastnik lastnega vzorca matičnih celic ima vaš otrok možnost, da bo imel korist od medicinskega napredka na področju uporabe matičnih celic in v primeru potrebe imel na voljo kompatibilne, večno mlade in potentne matične celice.

V našem laboratoriju z največjo pozornostjo in odgovornostjo ravnamo z dragoceno popkovnično krvjo vašega otroka. Z uporabo celovitega sistema skrbimo, da je vašemu otroku v primeru potrebe tudi po več desetletjih na razpolago kakovosten pripravek popkovnične krvi.

Matične celice

Matične celice so nespecializirane. Imajo sposobnost pretvorbe v različne vrste celic v telesu.

 

V popkovnični krvi so:

HSC – krvotvorne matične celice (angl. Hematopoetic stem cells)

MSC – mezenhimske matične celice (angl. Mesenchymal stem cells)

VSEL – matične celice podobne embrionalnim (angl. Very small embriotic-like cells)

USSC – neomejene somatske celice (angl. Unrestricted somatic stem cells)

 

Matične celice iz popkovnične krvi so:

  • mlade - naivne
  • pametne
  • močne
  • edinstvene
  • zmožne samoobnavljanja