Popkovnica vsebuje posebno vrsto matičnih celic, imenovanih mezenhimske celice. Te celice imajo nekoliko drugačne lastnosti, kot celice ki se nahajajo v krvi popkovnice. MSC imajo edinstveno sposobnost, da se hitro delijo , regenerirajo in diferencirajo v različne tipe celic, kot na primer: živčne celice, kostne celice ali celice hrustanca. Prav zato so zelo zanimive za medicino, saj ponujajo možnosti ustvarjanja tkiv v laboratoriju.

Potencial mezenhimskih matičnih celic

 Matične celice iz tkiva popkovnice so pridobljene iz Whartonove žolice ( Wharton's jelly). To je specifično tkivo, ki obdaja žile v popkovnici. Medtem ko tkivo vsebuje epitelne in edotelijske  matične celice, je največji vir mezenhimskih matičnih celic. Te matične celice se lahko pretvorijo v tkiva, ki sestavljajo živčni sistem, senzorične organe, tkiva obtočil, kožo, kosti, hrustanec in še več. Uporabljajo se lahko v primeru nesreče, ko pride do velikih poškodb kosti in hrustanca. Poleg tega mezenhimske matične celice delujejo imunosupresivno - ublažijo lahko zavrnitveno reakcijo. To je velika prednost, saj se mezenhimske celice že danes uporabljajo pri zdravljenju obolenj izzvanih z zavrnitvijo presadka.

Posebnost mezenhimskega tipa matičnih celic je tudi ta, da nima izrazitega HLA »odtisa celic«, ter da imajo izreden potencial namnoževanja.

Zakaj je vredno shraniti popkovnično tkivo?

 Več celic. Več možnosti za zdravljenje. Več potenciala za ozdravitev.

 Mezenhimske matične celice (MSC) se uporabljajo v medicini za pomoč pri zdravljenju različnih zdravstvenih stanj, vključno s cerebralno paralizo, avtizmom in ALS. V teku je veliko raziskav in dnevno se dela na odkrivanju vedno novih možnosti zdravljenj s pomočjo matičnih celic iz popkovnice.

 MSC je mogoče uporabiti skupaj z matičnimi celicami pridobljenimi iz popkovnične krvi, v primerih, ko je v krvi popkovnice relativno majhna količina hematopoetskih matičnih celic.

 MSC se lahko uporabijo za zdravljenje celotne družine saj ni stroge zahteve za ujemanje s HLA kot v primeru popkovnične krvi.

 Prednosti mezenhimskih matičnih celic iz tkiva popkovnice

Veliko število mezenhimskih matičnih celic najdemo v tkivu popkovnice. Izoliramo jih lahko tudi iz kostnega mozga. Vendar pa so študije pokazale, da imajo mlade in zdrave mezenhimske matične celice boljše lastnosti kot tiste od starejših darovalcev in pacientov s kroničnimi obolenji:

 Mezenhimske matične celice iz popkovnice:

 • So prisotne v velikem številu
 • Kažejo občutno višjo stopnjo proliferacije
 • Imajo visok diferenciacijski potencial

V Kanadi, Novi Zelandiji in Združenih državah Amerike sta v uporabi že dve zdravili, katerih sestava temelji na mezenhimskih matičnih celicah:

 • Prochymal – prvi preparati iz izvornih celic za zdravljenje bolezni, ki jo povzroča zavrnitev presadka (GVHD) pri otrocih
 • Grafix - matrika za premazovanje ran, celjenje kroničnih, težko ozdravljivih ran

Zdravljenje – Famicord group

V našem laboratoriju banke PBKM je bilo samo z uporabo mezenhimskih matičnih celic iz Wharonove žolice uspešno opravljenih več kot 1.215 transplantacij. (podatek iz 30.04.2019)

Seznam transplantacij si lahko pogledate na povezavi: tukaj

Tkivo popkovnice, ki se hrani v našem laboratoriju, je na voljo celo življenje kot vir mezenhimskih matičnih celic.

 Tkivo popkovnice hranimo na sledeči način:

 • Po ustaljenem postopku odvzema popkovnične krvi, se popkovnico loči od posteljice.
 • Postopek odvzema tkiva je preprost, hiter in neboleč. Ne predstavlja nevarnosti za mater ali otroka. Zdravnik ali babica, po porodu odreže del popkovnice (približno 10-15cm) s posebnim setom za odvzem.
 • Za varen prevoz v laboratorij se v odvzemnem setu nahaja posoda, v kateri se popkovnico transportira.
 • Po prihodu v laboratorij se popkovnica temeljito pregleda, očisti in dezinficira, ter nareže na majhne segmente.
 • Tkivo se nato pripravi na krioprezervacijo in zamrzne pri temperaturi nižji od -150° C.
 • Celoten postopek mora izpolnjevati vse veljavne standarde kakovosti.