KAJ VSE LAIKE ZANIMA O MATIČNIH CELICAH?

KAJ VSE LAIKE ZANIMA O MATIČNIH CELICAH?

Še en oseben zapis mame iz oslovske klopi, Milene Kostić. Tokrat o matičnih celicah.

O matičnih celicah se govori že leta. Če ste se v tem obdobju odločili za naraščaj, ste zagotovo nekje zasledili informacije o matičnih celicah. In vsi se nekako sami pri sebi zamislimo, kako je to neka čudežna rešitev za vse in če niste iz medicinske stroke, če ste starš - laik, boste imeli ogromno vprašanj in podvprašanj.

Pogosto me na predavanjih sprašujejo ali so se moje nosečnosti razlikovale in kako so se razlikovale. In tako jim za vsako razložim, zakaj je bila ta posebna in po čemu se je razlikovala.

Prva, ker je prva, druga, ker je druga, tretja, ker je tretja ….

Šalim se, seveda. Ampak vsekakor je vsaka nosečnost bila posebna.

Zadnja nosečnost nama bo ostala v spominu predvsem po dogodkih v nosečnosti, kot tudi po odločitvah, ki sva jih sprejemala.

Odločitev o shranjevnaju matičnih celic je bila ena od njih. V družini, kjer obstajajo kronične, genske, avtoimunske bolezni, se naravno pojavi misel ''kaj če zboli tudi najin otrok?''.

In seveda začneš raziskovati, kako bi lahko pomagal, če se situacija ''kaj če'' dejansko uresniči.

O matičnih celicah se govori že leta. Če ste se v tem obdobju odločili za naraščaj, ste zagotovo nekje zasledili informacije o matičnih celicah.

In vsi se nekako sami pri sebi zamislimo, kako je to neka čudežna rešitev za vse in če niste iz medicinske stroke, če ste starš - laik, boste imeli ogromno vprašanj in podvprašanj.

KAJ SO V BISTVU MATIČNE CELICE?

Vsi že vedo, da novo bitje nastane s spajanjem dveh celic v eno, ta pa se potem večkrat deli in oblikujejo se, če preprosto povem, sloji iz katerih potem nastanejo organi.

Prve celice, ki se delijo v prvih fazah, v tem momentu lahko postanejo katerekoli celice - tako živčne celice, mišične celice in te, ki proizvajajo hormone itd. Celice, ki se potencialno lahko preobrazijo v katerokoli celico, so nespecializirane celice. In te celice potrebujemo. To so matične celice.

Največ jih je v krvnem obtoku novorojenčka in v trenutku rojstva se nahajajo v popkovnici.

Lahko jih shranimo za 20, 30, 40 ali 50 let in čakamo na potenicalno uporabo.

ALI JE ODVZEM MATIČNIH CELIC BOLEČ?

Absolutno ne. Če mi zdravnica ne bi razlagala postopka, ko sem ležala v porodni sobi, ne bi niti dojela, da se to takrat dogaja.

Vse skupaj je trajalo nekaj minut.

KAKŠNE SO MOŽNOSTI, DA JE VZOREC KOMPATABILEN S SOROJENCI?

Ko se odločite, da shranite matične celice enega (zadnjega) otroka, imate pa jih več (celo pet kot midva), potem se to vprašanje postavi kar samo.

Ker bi želeli, da vsaj koliko toliko ''pokrijete'' tudi ostale otroke, za primer ''kaj pa če''.

Matične celice iz popkovnice se lažje ujemajo s sorodniki, v primerjavi z recimo  matičnimi celicami iz kostnega mozga. Strokovnjaki pravijo tako: tukaj je potrebno, da se ujema 6 od 10 glavnih HLA antigenov, medtem ko je pri kostnem mozgu potrebno ujemanje 9 od 10 HLA antigenov.

Prevedeno, ko gledamo možnosti, imajo bratje in sestre približno 50% možnosti, da se ujemajo, starši okrog 25%, v manjšem odstotku primerov lahko odgovarjajo tudi ostalim.

ALI SE KOLIČINA VZORCA MATIČNIH CELIC LAHKO UPORABI VEČKRAT ALI SE UPORABI IZKLJUČNO ZA ENO ZDRAVLJENJE?

Ko vidite vrečko z vzorcem, se vam nekako zdi premalo, da bi lahko kakorkoli pomagalo.

V kriokaseti je ena velika vrečka s celotno odvzeto krvjo in pet ampul te iste krvi, ki so namenjene ponovnim testiranjem in za potencialno namnoževanje celic.

Pri zdravljenju se dandanes uporabi celoten vzorec iz vrečke. V kolikor se zgodi, da je pri porodu v popkovnici prisotna velika količina krvi, se ta lahko shrani v dve ločeni vrečki, kar pomeni dve ločeni terapiji. Z naprednkom znanosti pa bo možno matične celice tudi namnožiti in iz enega vzorčka krvi bo možno namnožiti dovolj matičnih celic za več terapij. Postopek namnoževanja matičnih celic iz popkovničnega tkiva (to so mezenhimske matične celice, namenjene regenerativnim terapijam) pa že redno poteka.

ALI V OBDOBJU, KO SO MATIČNE CELICE SHRANJENJE , BANKA REDNO OBVEŠČA STRANKO O NOVOSTIH?

Ok, realno, to deluje nekako tako - če vas ne kontaktiramo, je vse ok; če nas potrebujete, smo tukaj.

V glavnem, vedno lahko pokličete in se pozanimate o novostih in novicah.

Kar se samih matičnih celic tiče - ko so enkrat zamrznjene, se vzorca ne dotika vse do trenutka , ko je potreben za terapijo.

KAKO TOČNO IZGLEDA POSTOPEK, ČE JE POTREBNO UPORABITI VZOREC ZA ZDRAVLJENJE?

Če se zgodi '' kaj če'' trenutek, obstaja postopek, da bi prišli do svojih matičnih celic. In ne samo to, potrebno je najti tudi bolnišnico v kateri je takšno zdravljenje mogoče.

Ko sva se odločala za banko kjer bova shranila matične celice, je bil najin izbor lahek, glede na to, da pri naši banki obstaja možnost hranjenja in pa tudi samega zdravljenja z matičnimi celicami.

V primeru zdravljenja, če bo potrebno, se lahko obrneva na Biosave Fondacijo (to velja tudi za Slovenijo, op.p.), ki so jo osnovali ravno zaradi tega. Oni sprejmejo zdravniško dokumentacijo, ki mora biti v angleškem jeziku, le to pošljejo dalje banki matičnih celic in potem poiščejo najboljšo bolnišnico za zdravljenje te določene bolezni.

Sam prevoz matičnih celic do katere koli bolnišnice znotraj Evropske unije je brezplačen.

KJE LAHKO NAJDEMO SEZNAM BOLEZNI, KI SE LAHKO ZDRAVIJO Z MATIČNIMI CELICAMI IN KAKO POGOSTO SE TA OSVEŽUJE?

Glede na našo družinsko anamnezo je najin osebni interes osredotočen predvsem na zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1. Ta bolezen pa je prav v fazi raziskav in seveda naju zanima, ali bo zdravljenje z matičnimi celicami uspešno. Vsekakor pa naju zanimajo relevantni viri, kjer lahko vidiva kaj točno se lahko zdravi.

Nekateri od njih so:

-          Stran Izvorne celice

-          Stran Vite 34 ( v angleščini in nemščini)

-          Stran ParentsGuideCordBlood ( v angleščini)

Podatki se osvežujejo mesečno, tako da se z lahkoto dodatno informirava o novostih in napredku  zdravljenj z matičnimi celicami.

 

Vir: Mama iz magareće klupe  (Mama iz oslovske klopi)

Avtor: Milena Kostić 

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in Vita 34  – KLIKNITE TUKAJ

 


Ponujamo Vam možnost izbire med dobami hrambe 20, 30, 40 ali 50 let, z možnostjo odplačevanja na 3, 6, 12 in 24 enakih mesečnih obrokov brez obresti z identičnim prvim obrokom 300 € oz. 600 € za dvojčke.
Ugodnosti

 

Uporabne povezave:

Cenik –  KLIKNITE TUKAJ

Ogled laboratorija podjetja Vita 34 – KLIKNITE TUKAJ

Oblikujte si svoj paket - KLIKNITE TUKAJ

Oglejte si video: In kako vse skupaj poteka? - KLIKNITE TUKAJ

 

Ne spreglejte: Genske preventivne preiskave – KLIKNITE TUKAJ

 

Za dodatne informacije, vprašanja in naročilo storitve smo vam na voljo – TUKAJ