Kako se vaše razmerje s partnerjem spremeni med nosečnostjo

Od trenutka, ko ste ugotovili, da ste noseči, ste verjetno začeli sanjati o številnih lepih trenutkih in  izkušnjah, ki jih bosta ustvarila skupaj s svojim partnerjem: kako boste povabili prijatelje in družino z namenom, da z njimi delite čudovito novico, kako boste opremili otroško sobico in kako boste prvič sprejeli vašega novega družinskega člana v družino. Vse to se bo zagotovo zgodilo, vendar pa ni nenavadno, da se morda pojavijo občasni trenutki napetosti in prepiri. 

 

Ni večje vezi med partnerjema, kot skupaj na svet spraviti otroka, vendar pa ta občutek ne bo vedno enak. Tako drastičen premik v vaši zvezi bo zagotovo prinesel dodaten stres, ne glede na to kako trdno je vaše razmerje.

 

Od zdravniških pregledov in predavanj na šoli za starše, do nakupa najvarnejšega avtomobilskega sedeža in vozička, se vse v vašem življenju sedaj osredotoča na to novo majhno bitje. Ker vaše razmerje med nosečnostjo določa ton, kakšni boste kot starš, je pomembno, da se kot par še bolj osredotočite na vaše bistvo zveze v teh devetih mesecih, in »pogasite vse majhne požare«, ki bi lahko  morebiti izbruhnili. V tem članku predstavljamo, kaj lahko zares pričakujete, ko pričakujete otroka, ter nekaj nasvetov kaj narediti, da bo vajin odnos močan. 

 

1. Skupaj bosta imela več obveznosti

Minili so dnevi, ko je »kakovosten čas« pomenil srkanje koktajlov v najbolj vročem baru in nato spanje do poldneva naslednji dan. S prihodom otroka, pride tudi na ducate novih prioritet, ki nenadoma spremenijo in zapolnijo vaš urnik. Medtem ko boste še vedno preživljali čas skupaj, ga boste najverjetneje veliko preživeli pri zdravniku ali pa ga porabili za nakupovanje otroških najnujnejših stvari. Če ima eden od vaju ali pa oba močno zaseden urnik, poskrbite, da ugotovita pri katerih dogodkih morata biti prisotna oba, ter katere lahko opravita ločeno, individualno.

Poskrbite, da vas organiziranje ne bo preveč obremenjevalo. Ustvarita si aplikacijo s skupnim koledarjem, tako da bosta oba imela dostop do pomembnih opomnikov na telefonu in da bosta obveščena prek e-pošte. Naredita si rezerven načrt z velikim stenskim koledarjem v kuhinji, ki vaju bo opominjal na vajine vsakodnevne obveznosti. Vse kar je povezano v vajinim otrokom naj bo zabeleženo v koledar, enako kot pregled pri zdravniku. Tako nobeden od vaju ne bo zamudil ničesar.

 

2. Denar bo še večji problem

Ko sta si obljubila ljubezen v »bogastvu in revščini« verjetno nista zedela, kako pomembne bodo finance v vajinem odnosu. Pravzaprav je eden največjih stresorjev za pare. Glede na študijo objavljeno v Huffington Post, je denar največji dejavnik za razveze. Eden od vaju je morda porabnik, drugi pa morda varčevalec, in oba se lahko tako ne strinjata kam naj bi šel denar vsak mesec. Dodajte k temu še prihajajočega otroka in ta vir napetosti se še poveča. Sedaj je še toliko več finančnih odločitev o katerih morata nenadoma skrbeti in imajo še večjo težo, kot na primer kateri od vaju porabi največ denarja za čevlje.

 

Če je denar že točka spora v vašem odnosu, poskrbita, da se bosta pogovorila in fdoločila kako bo vajin skupni proračun sedaj izgledal - faktor vsega kar med nosečnostjo potrebujete, vključno z vsemi pregledi in plani za 6 mesecev po porodu. Tako ne boste zaskrbljeni, če prejmete še kakšno položnico, ali pa če vaš novorojenček porabi več plenic, kot ste pričakovali.

 

3. Odnosi med nosečnostjo so bolj čustveni

Poznaš ta občutek, ki ga dobiš ob določenem času v mesecu, ko hočeš jokati ob vsaki nežnejši reklami ali ko želiš eksplodirati od jeze? Nosečnost je včasih prav takšna, le da 10x bolj intenzivna. Z novim divjanjem hormonov in večjim stresom v vašem življenju kot kadarkoli prej, so vaša čustva na najvišji ravni. Občutki so prisiljeni v rahljanje odnosov. In četudi je vaš partner še kako razumevajoč, bo vseeno glavni prejemnik vsega stresa bodoče matere.

Če ste vznemirjeni ali užaljeni zaradi nečesa, kar je vaš partner rekel ali storil, globoko vdihnite in preštejte do tri, preden se takoj burno odzovete. Nato mirno sporočite vaš pogled na situacijo na preprost način. Bolj kot se lahko mirno odzovete, bolj produktiven pogovor bosta lahko imela oba.

 

4. Intimnost se bo zmanjšala

Oba si je želita in jo potrebujeta, vendar pa ne bo vedno tako pogosta, kot bi si je želeli. Intimnost je bistvenega pomena za zdravo razmerje, toda z otrokom na poti bo vaša spalnica zagotovo manj aktivna. Tudi za par, ki uvrša intimnost visoko na svoj seznam prioritet, fizično breme nosečnosti, ki prevzame telo, zmanjšuje vaš libido. Z oteklimi nogami, povečano utrujenostjo in rastočim trebuhom se verjetno ne boste počutile najbolj seksi. Dodajte k temu nihajoče hormone in napade slabosti in verjetno ne boste razpoložene tako pogosto, kot bi si želele.

Pomembno je zadovoljiti potrebe drug drugega, vendar pa morata biti oba odprta glede tega kako bo nosečnost spremenila vajino spolno življenje. Tudi če si ne želite iti do konca, poskusite najti nekaj seksi aktivnosti, ki bodo intimnost spodbudile, kot na prime masaža hrbta ali kopanje.

 

5. Ljubosumni boste

Nositi življenje v sebi je lepo, vendar to prinese tudi veliko omejitev: dnevi brez alkohola, brez mehkega ali surovega mesa, brez sušija in v bistvu brez zabave vsaj dobre pol leta. Zaradi pomanjkanja spanca potrebe po nenehnem uriniranju in splošnem neudobju, ki ga prinaša nosečnost, postane nosečnost zelo hitro utrujajoča. Zato ni presenetljivo, da boste morda ljubosumni na svojega partnerja, ki se lahko sprosti ob nekaj pivih in uživa v vsej nepasterizirani hrani, se dobro naspi in se zbudi z neizmerno energijo (in brez jutranjih slabosti).

 

Čeprav so ta čustva naravna, ne pozabite, da vas vaš partner verjetno ne poskuša izzivati s svojim ne-nosečniškim načinom življenja. Če je vseeno postalo preveč nadležno in vam povzroča nelagodje, mu povejte, da ga razumete četudi ni on tisti, ki je noseč, vendar bi cenili, če je lahko malce bolj obziren do vas. Če je potrebno določite nekaj temeljnih pravil: nobene hitre prehrane ali mehkega sira v moji prisotnosti, prosim.

 

6. Lahko se počuti zapostavljenega

Popolnoma normalno je, da se vaš partner začne počutiti zapostavljenega. On sicer lahko uživa ob kozarcu vina in ima možnost videti svoje noge, ko pogleda navzdol, vendar ne še more izkusiti in vzpostaviti te intenzivne vezi z otročkom, ki ga prinaša nošenje 9 mesecev v trebuhu, ne glede na to koliko pridobi na teži. Ve boste tiste, ki boste v središču pozornosti in uživale v srčkanih otroških darilih in pričakovanem parkirnem mestu za nosečnice. Medtem, ko imate to srečo, da lahko občutite vsak udarec in vsak gib vašega otročka, vaš partner lahko samo poskuša slediti vsem tem mejnikom.

 

Tudi ko ste utrujeni in razdraženi in si samo želite nekaj časa zase, poskrbite, da vključite svojega partnerja v vse te zanimive aktivnosti povezovanja. Pustite mu, da čuti vaš trebuh, ko otrok brcne, in pustite, da se z njim pogovarja. Bolj kot se med nosečnostjo počuti povezan z otrokom, bolj bosta povezana tudi vidva v zvezi.

 

Vir: https://www.mustelausa.com/relationships-during-pregnancy

 

 

Želite izvedeti več o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva?

Kliknite na spodnje povezave:

Kaj so matične celice – KLIKNITE TUKAJ

Zakaj shraniti matične celice –  KLIKNITE TUKAJ

Zakaj izbrati Izvorno celico in Vita 34  – KLIKNITE TUKAJ

 

Ponujamo Vam možnost izbire med dobami hrambe 20, 30, 40 ali 50 let, z možnostjo odplačevanja na 3, 6, 12 in 24 enakih mesečnih obrokov brez obresti z identičnim prvim obrokom 300 € oz. 600 € za dvojčke.Ugodnosti

 

Uporabne povezave:

Cenik –  KLIKNITE TUKAJ

Ogled laboratorija podjetja Vita 34 – KLIKNITE TUKAJ

Oblikujte si svoj paket - KLIKNITE TUKAJ

Oglejte si video: In kako vse skupaj poteka? - KLIKNITE TUKAJ

 

Ne spreglejte: Genske preventivne preiskave – KLIKNITE TUKAJ

 

Za dodatne informacije, vprašanja in naročilo storitve smo vam na voljo – TUKAJ